Sari la conținut

Povestea cartii lui Carmen Bruma

Deja renumita pentru sarcina ei foarte usoara (la propriu) si recuperarea foarte rapida dupa nastere, vedeta Realitatea TV da sfaturi gravidelor care-si doresc un stil de viata sanatos.

 

La patru luni dupa ce i-a dat nastere lui Vladut, fiul sau si al prezentatorului TV Mircea Badea, Carmen Bruma si-a lansat a treia sa carte. Incadrat tot in peisajul general „stil de viata sanatos”, volumul poarta numele „Jurnal de gravida” si aduna experientele si sfaturile vedetei Realitatea TV pentru o sarcina sanatoasa si o recuperare usoara dupa nastere. Am stat de vorba cu Carmen Bruma despre cum a luat nastere cartea, cum a luat nastere si Vladut si despre cum se poate trece cu succes peste perioada de lauzie.


Sursa foto: Facebook

 

SARCINA

Cum ti-a venit ideea jurnalului de sarcina si de cand ai inceput sa-l tii?
Din momentul in care am ramas insarcinata, iar ideea mi-a venit cu mult timp inainte, in urma uneia din emisiunile mele, „Ai grija de tine”, in care am abordat subiectul alimentatia gravidei.

Credit foto: Marius Baragan

 

„[Sarcina a fost, n.r.] o etapa fireasca in viata mea, o provocare si cel mai important si solicitant proiect.”

 

Credit foto: Marius Baragan

 

Care sunt primele schimbari de dieta pe care ar trebui sa le faca o femeie cand afla ca este insarcinata?

Depinde foarte mult de regimul pe care l-a avut inainte de sarcina. Daca  a fost unul sanatos si echilibrat nu va avea nevoie decat de mici ajustari. Daca a avut un stil de viata dezordonat, e obligatoriu sa renunte pentru inceput  la fumat si alcool.

Un program de trei mese si doua gustari pe zi, asa cum am exemplificat in cartea mea, iti asigura necesarul caloric si nutritiv necesar asttel incat sa nu ai accese de foame. Poftele nu se confunda cu foamea si se controleaza din cap. Eu nu cred in „poftele de gravida”.

Tot in carte am povestit despre suplimentele alimentare (recomandate de medic, n.r.) pe care le-am luat si despre cele pe care le-am refuzat.

 

In elaborarea meniurilor din carte ai cerut ajutorul unui nutritionist sau dietitician?
Am scris ceea ce am mancat EU,  iar experienta sarcinii mele a dovedit ca nu am gresit. Am nascut natural un copil sanatos de 3,430 kg si mi-am revenit la formele initiale in doua luni si jumatate dupa ce am nascut. Eu nu am dat o reteta universal valabila, ci am povestit experienta mea, de asta se numeste „Jurnal de sarcina”. Nu cred ca aveam nevoie de o diploma ca sa impartasesc ceea ce am trait, mancat, baut.... desi am una de tehnician nutritionist.

 

NASTEREA

Mai tii minte care a fost ultima ta masa inainte de declansarea travaliului? Acela este un moment in care senzatia de foame este foarte puternica, organismul se pregateste pentru „maraton”.

Cred ca mancasem in jur de ora 17:00-18:00, iar travaliul s-a declansat dupa miezul noptii. Am ajuns la spital dimineata, pe la 04:00-05:00 si am nascut aproape de miezul noptii urmatoare. Imi amintesc ca, dupa ce m-au adus din sala de nasteri in camera, as fi mancat si caramizi de foame.

 

Ai declarat ca nu ai mai naste natural. De ce?

Acum, la cinci luni de la nastere, vad altfel lucrurile. Nasterea naturala are niste avantaje clare pe care le-am trait, dar si unele despre care am citit si nu le-am regasit in cazul meu. Am povestit mai multe in carte.

 

Unul din motivele pentru care sportul este recomandat in sarcina este ca usureaza nasterea naturala. Ce nu s-a legat din punctul asta de vedere in cazul tau?

Recomandarea se bazeaza pe statistica. In cazul meu, statistica a dat gres.

 

Esti constienta ca refacerea dupa o cezariana nu va fi la fel de usoara ca cea pe care ai avut-o dupa nasterea naturala. Esti pregatita sa-ti asumi asta in cazul unei noi nasteri?

Nu va mai exista o alta nastere.
 

Foto: Arhiva personala

 

„Recunosc, pentru mine a fost important sa imi revin rapid [dupa nastere, n.r.].”

 

Foto: Arhiva personala


RECUPERAREA

Cum ti s-a schimbat dieta dupa nastere?

Nu mi-am schimbat-o foarte mult pentru ca am alaptat. Am adaugat mai multa miscare.

 

Cum ai reusit sa impaci incontinenta urinara inerenta nasterii naturale cu antrenamentele in primele saptamani de lauzie?

Incontinenta nu este „inerenta” nasterii naturale. Daca ai grija sa faci in mod constant, nu doar in sarcina, exercitii Kegel, nu ai astfel de probleme.
 

Foto: Arhiva personala

 

De multe ori, vestimentatia le defavorizeaza pe femei in sarcina. Ce sfaturi de stil le-ai da gravidelor?

Nu ma simt capabila sa dau sfaturi atunci cand vine vorba de stil. Mie nu mi-au placut 90% din hainele pentru gravide si m-am imbracat asa cum o faceam si inainte. Nu mi-am cumparat in perioada sarcinii nimic special, in afara de doua perechi de jeans largi si cateva bluze. Daca iti controlezi greutatea nu vei avea nevoie sa-ti schimbi garderoba.
 

Cartea „Jurnal de gravida - Cum sa-ti controlezi greutatea si sa ai un copil sanatos” se gaseste in librarii si online pe www.librarie.net sau www.editurabadea.ro.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!