Sari la conținut

Pozitia ghemuit in travaliu

In mod traditional, femeile nasc in pozitia culcat, insa din ce in ce mai multe mame aleg sa treaca prin travaliu (si chiar nastere) in pozitia ghemuit, o pozitie care aduce aminte mai curand de ora de sport decat de momentul nasterii.  Se spune ca pozitia ghemuit ajuta la o nastere rapida si usoara.

In medie, primul travaliu din viata unei femei dureaza 12 pana la 24 de ore, iar pentru nasterile urmatoare travaliul este de cca jumatate din acest timp. Daca ti se pare o durata de timp mult prea mare, alege pozitia ghemuit.  Ridica-te in picioare - si apoi ghemuieste-te! Pozitia ghemuit poate ajuta la un scurtarea travaliului.

Prin fortarea adusa de oasele superioare ale picioarelor (femurul) care vor actiona ca niste parghii pe oasele tale pelvine, poti largi deschiderea pelvina cu 20 pana la 30 la suta. Pozitia creste de asemenea, cantitatea de oxigen adusa catre muschii uterini si copil si ajuta la dilatarea colului uterin, calmeaza durerea, reduce nevoia de epiziotomie sau cezariana si reduce stresul copilului. Toate acestea (plus componenta gravitatie) pot ajuta la accelerarea procesului nasterii.

Citeste aici si despre travaliul traditional.

Dar genuflexiunile pot fi un efort prea mare pentru corpul tau, deoarece pun presiune foarte mare pe glezne, genunchi si solduri. De aceea este bine sa ai un partener alaturi care sa te ajute sa faci aceste genuflexiuni si sa preia o parte din presiune. Un partener, o doula sau asistenta te pot ajuta sa iti tii echilibrul in timp ce esti in ghemuit sau te pot ajuta sa te ridici mai usor, in asa fel incat sa te poti concentra pe tehnicile de respiratie si sa economisesti energia de care vei avea nevoie cu siguranta mai tarziu pe parcursul nasterii.

Unele spitale au bare de care te poti tine cand te apleci sau ridici in pozitia ghemuit. Scaunele de nastere si bilele sunt, de asemenea, modalitati excelente de a realiza o ghemuire fara efort mare. Si nu uita: pozitia ghemuit nu trebuie sa fie mentinuta permanent, deci ia pauze din cand in cand!

Pauzele sunt importante si pentru tine, dar si pentru medici. Cand mama se odihneste, medicii si asistentele medicale pot monitoriza ritmul cardiac al copilului. Monitoarele de ritm cardiac fetal sunt de obicei plasate pe abdomen si sunt dificil de folosit cand mama este in pozitie verticala si se deplaseaza. Daca ai o sarcina cu risc crescut medicul iti va putea cere sa stai permanent in pat astfel  incat echipa de nastere sa poata monitoriza indeaproape semnele vitale ale copilului pe tot parcursul travaliului si nasterii.

Desi pozitia ghemuit poate fi de mare ajutor in travaliu pentru multe femei, nu acelasi lucru se poate spune despre aceasta si in momentul nasterii.

Daca vei incerca sa nasti in ghemuit vei impinge capul copilului chiar in osul pelvin. Este bine sa te intizi pe spate si sa isi ridici pelvisul astfel incat partea de jos a spatelui sa apese pe pat.  Acest lucru ofera copilului mai mult spatiu sa faca o intoarcere de aproape 90 de grade din uter prin canalul de nastere. Asta e greu de facut atunci cand stai in picioare.

Este, de asemenea, greu sa stai in ghemuit si in picioare dupa ce ai facut anestezie epidurala. Anestezia iti poate provoca senzatie de amorteala si poata limita functia motorie la picioare. Daca ai de gand sa faci o epidurala, nu planui sa treci prin travaliu in pozitia ghemuit.

Cele mai multe femei stau in picioare, merg si se ghemuiesc in timpul travaliului, dar poate vei vrea sa practici tehnica inainte de ziua nasterii. Genuflexiunile sunt sigure in timpul sarcinii, atata timp cat medicul tau iti va da unda verde. De fapt, unele cursuri de yoga prenatala includ genuflexiunile ca pregatire pentru travaliu si nastere.

Daca vrei sa treci printr-o nastere in ghemuit, este important sa vorbesti cu medicul tau si/sau moasa ta despre planul tau de nastere. Este foarte probabil sa nu ai prea multe sanse in Romania, insa explica-i medicului de ce vrei sa faci asta si de ce crezi ca va fi mai bine pentru tine si copilul tau.

Nu te baza pe o singura modalitate de nastere. Este bine sa stii cate mai multe tehnici si procedee, incepand de la tehnici de respiratie, exercitii in timpul travaliului, pozitia ghemuit si altele, ca sa poti fi pregatita sa abordezi una sau alta in functie de cum va decurge travaliul. Adu-ti aminte ca orice tehnica ai alege intotdeauna trebuie sa prevaleze un principiu simplu: trebuie sa fie sigure pentru tine si copil. Medicul este cel care va hotari la momentul respectiv ce poti si ce nu poti face. Dar daca totul decurge cu bine, pozitia ghemuit te va ajuta sa scazi timpul de travaliu. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!