Sari la conținut

Prea multe grasimi afecteaza creierul fatului

Un regim alimentar prea bogat in grasimi in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului copilului, iar riscul ca acesta sa devina obez pe parcursul vietii, creste.

Concluzia apartine unui studiu care arata din nou cat de importanta este alimentatia femeii insarcinate, atat pentru dezvoltarea fetala in cursul sarcinii, cat si pentru dezvoltarea ulterioara a copilului.

O echipa de cercetatori de la Scoala de medicina Yale din Statele Unite ale Americii a aratat ca regimul alimentar poate schimba structura creierului embrionilor. Aceasta descoperire, spun oamenii de stiinta, explica de ce copiii ai caror parinti sunt obezi sunt mai predispusi in a deveni la randul lor supraponderali.

Exista, de asemenea, dovezi ca regimul alimentar din timpul sarcinii poate influenta greutatea viitoare a copilului, prin modificarile care au loc la nivelul ADN-ului.
 
Cea mai recenta cercetare in domeniu, arata ca structura creierului poate suferi modificari in timpul vietii intrauterine.

Experimentele realizate pe soareci au aratat ca femelele care aveau o dieta alimentara bogata in grasimi au avut pui al caror hipotalamus - o parte a creierului importanta pentru reglarea metabolismului - a suferit modificari. Astfel, acesti pui de soareci au fost mai predispusi in a deveni supraponderali si a dezvolta diabet de tip II, comparativ cu cei ale caror mame aveau o dieta alimentara echilibrata.

"Noi, cu siguranta, credem ca acestea sunt procese biologice fundamentale care afecteaza, de asemenea, si oamenii si influenteaza modul in care copiii pot deveni obezi. Cel putin se pare ca ar putea avea un impact major si trebuie sa cercetam in continuare acest aspect", a declarat, pentru BBC, Tamas Horvath, unul dintre autorii acestei descoperiri.

Relevant este faptul ca o dieta sanatoasa in cursul sarcinii unei femei supraponderale ar putea intrerupe ciclul parintilor obezi care au copii obezi.

Grasimile sunt esentiale pentru dezvoltarea fatului in cursul sarcinii, dar acestea trebuie pastrate la nivelul corect impus de o dieta sanatoasa, adica sa reprezinte un raport de 30-35% din aportul caloric zilnic. Exista o apologie a beneficiilor grasimilor in cursul sarcinii (de la ulei de peste la suplimente de omega 3 si 6, pana la grasimile din lactate si carne), dar confom concluziilor acestui studiu, nivelul acestora trebuie pastrat in limitele sanatosa si sa nu depaseasca limita a 35% inclusiv din sumplimentele nutritive.

Citeste si:

Tine grasimile sub control
Esti insarcinata? Stii ce trebuie sa mananci?
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!