Iodul este un element esential pentru dezvoltarea neurologica a bebelusilor si este implicat in productia hormonilor tiroidieni. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza au nevoie cu 50% mai mult iod in dieta zilnica. De aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o cantitate de 250 μg/d in fiecare zi pentru femeile insarcinate sau alapteaza. O deficienta severa sau chiar una moderata de iod poate interfera cu dezvoltarea neurologica a bebelusului.
Stiai ca numai o treime dintre mamele insarcinate din Europa dispun de un aport corect de iod in sarcina? Este si unul dintre motivele pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii sugereaza ca fiecare tara sa evalueze o data la cinci ani nivelul de iod al populatiei.
Un studiu efectuat in Suedia a aratat ca femeile insarcinate din aceasta tara dispun de niveluri inadecvate de iod in dieta lor.
Studul suedez a inclus 459 de femei gravide care locuiesc in doua zone diferite din Suedia. Participantele nu au suferit de boli tiroidiene si diabet. Probele de urina au fost colectate in al treilea trimestru de sarcina pentru a determina nivelurile de iod.
Rezultatele publicate arata ca valoarea medie a concentratiei de iod urinar (UIC) in grupul de studiu a fost de 98 pg / l, care este mult mai putin fata de nivelurile minime recomandate de 150 pg / l.
Cercetarea intareste descoperirile anterioare legate de nivelul scazut de iod al populatiei europene si subliniaza nevoia de interventii la nivel guvernamental pentru optimizarea aportului de iod in sarcina.