Sari la conținut

Prea putin iod in dieta gravidelor

Iodul este un element esential pentru dezvoltarea neurologica a bebelusilor si este implicat in productia hormonilor tiroidieni. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza au nevoie cu 50% mai mult iod in dieta zilnica. De aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o cantitate de 250  μg/d in fiecare zi pentru femeile insarcinate sau alapteaza. O deficienta severa sau chiar una moderata de iod poate interfera cu dezvoltarea neurologica a bebelusului.

Stiai ca numai o treime dintre mamele insarcinate din Europa dispun de un aport corect de iod in sarcina? Este si unul dintre motivele pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii sugereaza ca fiecare tara sa evalueze o data la cinci ani nivelul de iod al populatiei. 

Un studiu efectuat in Suedia a aratat ca femeile insarcinate din aceasta tara dispun de niveluri inadecvate de iod in dieta lor.

Studul suedez a inclus 459 de femei gravide care locuiesc in doua zone diferite din Suedia. Participantele nu au suferit de boli tiroidiene si diabet.  Probele de urina au fost colectate in al treilea trimestru de sarcina pentru a determina nivelurile de iod.

Rezultatele publicate arata ca valoarea medie a concentratiei de iod urinar (UIC) in grupul de studiu a fost de 98 pg / l, care este mult mai putin fata de nivelurile minime recomandate de 150 pg / l.

Cercetarea intareste descoperirile anterioare legate de nivelul scazut de iod al populatiei europene si subliniaza nevoia de interventii la nivel guvernamental pentru optimizarea aportului de iod in sarcina.

Prea putin iod

 
Multe femei gravide si care alapteaza au carente de iod si ar trebui sa ia un supliment zilnic de iod. Iodul, obtinut de obicei prin intermediul sarii iodate, este esential pentru dezvoltarea normala a creierului bebelusilor. 
In ceea ce priveste femeile din tarile civilizate, carentele de iod s-au adancit din cauza consumului mare de alimente procesate, care sunt facute cu sare neiodata. 
 
Iodul ajuta la producerea hormonului tiroidian si sustinerea unei dezvoltari neurologice bune. Cu toate ca se cunosc beneficiile unui aport optim de iod, numai 15% dintre femei iau suplimente alimentare sau vitamine prenatale care contin acest element. 
Femeile insarcinate trebuie sa ia suplimente alimentare care contin cel putin 150 de micrograme de iod si sa foloseasca in permanenta sare iodata, este ceea ce recomanda Societatea Americana de Pediatrie.
 
 
Cel mai expuse carentei de iod sunt femeile care nu consuma oua, lactate si peste, surse recunoscute de iod. Poti afla rapid daca ai o carenta de iod prin efectuarea unei analize de urina. 
In cazul in care ai prea putin iod in organism, va trebui sa iei un supliment de iod pe tot parcursul sarcinii si pe perioada alaptarii. 
 
Sursa foto: hepta.ro
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!