Sari la conținut

Preeclampsia, definitie si cauze

Preeclampsia este un termen care sperie orice mama in devenire. Dar ce este exact preeclampsia si cum este abordata vom citi in randurile urmatoare.

Ce este preeclampsia?

Este o conditie bazata pe o combinatie de hipertensiune arteriala si aparitia unei proteine ​​in urina (este un semn ca rinichii nu functioneaza 100 la suta). Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de toxemia sau hipertensiunea indusa de sarcina si este de obicei diagnosticata dupa saptamana 20.

Desi prezenta in majoritatea cazurilor, proteina ​​in urina nu trebuie sa fie prezenta pentru a pune diagnosticul de preeclampsie. In cazul in care exista hipertensiune, diagnosticul de preeclampsie poate fi pus in colaborare cu prezenta anumitor disfunctii organice. Acestea includ prezenta unui numar mic de trombocite (trombocitopenie), insuficienta hepatica, dezvoltarea unei disfunctii renale, acumulare de lichid in plamani (edem pulmonar), si/sau tulburari ale creierului sau tulburari de vedere. Daca este lasata netratata, preeclampsia poate duce la eclampsie, care pune viata in pericol prin aparitia convulsiilor in timpul sarcinii. Preeclampsia este asociata cu mai multe efecte adverse materne si fetale.

Care sunt semnele de preeclampsie?

S-ar putea sa ai preeclampsie daca mainile, fata sau picioarele ti se umfla excesiv sau in cazul in care te vei ingrasa cu mai mult de patru kilograme intr-o saptamana. Alte simptome includ tulburari de vedere, dureri intense la nivelul abdomenului superior, greata, varsaturi si dureri de cap severe. Este serioasa, deoarece poate afecta placenta, precum si rinichii, ficatul si creierul.

Exista teste pentru detectarea preeclampsiei?

Medicul tau iti va face un examen fizic si iti va face teste de sange si urina.

Cat de comuna este preeclampsia?

Preeclampsia apare in 5-10% dintre sarcini.

Cauzele preeclampsiei

Preeclampsia este mai probabil sa apara in randul femeilor cu tensiune arteriala crescuta cronica sau care au dezvoltat preeclampsie intr-o sarcina anterioara, precum si la femeile de peste 40 de ani sau cele mai tinere de 20 si cele insarcinate cu gemeni sau multipli. De asemenea, daca ai o tulburare de coagulare a sangelui, diabet zaharat, boli de rinichi sau de anumite boli autoimune, ai putea avea un risc mai mare. S-ar putea sa existe, de asemenea, o legatura genetica, deci este bine sa acorzi o atentie deosebita la semnele de avertizare in cazul in care mama ta a avut preeclampsie.

Nu exista o cauza principala a afectiunii, desi este legata de un numar de factori. Unii dintre acestia includ:

  • Formarea si dezvoltarea anormala a placentei
  • Factori imunologici
  • Patologie maternala pre-existenta sau existenta (hipertensiune, obezitate, sindromul de anticorpi antifosfolipidic) sau istoric de pre-eclampsie
  • Factori legati de dieta (de exemplu, suplimentarea cu calciu in zonele in care consumul de calciu este redus, a aratat ca are influenta asupra reducerii riscului de preeclampsie)
  • Factori de mediu (poluarea)
  • Cele cu istoric de hipertensiune cronica au un risc mai crescut de 7-8 ori sa ajunga la preeclampsie.
  • Desi cauzele preeclampsiei raman neclare, exista dovezi puternice care arata ca o cauza majora a preeclampsiei este o placenta anormal implantata.

Cum facem fata preeclampsiei

Tratamentul definitiv pentru preeclampsie este livrarea fatului si a placentei. Momentul nasterii este hotarat de medic luand in considerare rezultatele perinatale optime pentru fat si riscuri materne reduse. Severitatea bolii si maturitatea fatului sunt considerente primare.

Printre metodele de tratament se recomanda: repaosul la pat, schimbarea dietei, suplimentarea dietei cu calciu si uneori administrarea de sulfat de magneziu pentru prevenirea crizelor in timpul nasterii. Deseori, medicul va prescrie corticosteroizi pentru maturarea rapida a plamanilor copilului. 

Complicatii

Complicatiile preeclampsiei pot afecta atat mama, cat si fatul. Acut, preeclampsia poate fi complicata de eclampsie, dezvoltarea sindromului HELLP, accident vascular cerebral ischemic, leziuni hepatice si leziuni renale acute si sindrom de detresa respiratorie acuta (ARDS).

Pe termen lung, o femeie cu preeclampsie are un risc crescut de recurenta de preeclampsie in sarcinile ulterioare. Exista, de asemenea, un risc crescut de complicatii cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea si boala cardiaca ischemica si boli de rinichi.

 

Alte articole

Citeste si despre:

Tensiunea normala in sarcina

Impactul varstei asupra sarcinii

Sarcina si obezitatea

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!