Diabetul gestațional este o condiție care apare în timpul sarcinii și cu care se confruntă tot mai multe viitoare mămici.
Cauza acestui tip de diabet temporar este explicată de medici ca fiind o creștere a glucozei din sânge datorată insulinorezistenței. Hormonii secretați de placentă blochează acțiunea insulinei secretate de corp, iar primele simptome sunt: oboseală, gură uscată, senzație de sete, urinări dese, vedere încețoșată.
Cu o parte din aceste senzații se pot întâlni toate femeile însărcinate, însă pentru a elimina orice suspiciune, testarea pentru diabet de sarcină este recomandată în săptămânile 24-28.
Cum și cât să fac sport pentru a preveni diabetul gestațional
Activitatea fizică este cel de-al doilea element de bază în tratarea diabetului gestațional, după regimul alimentar.
Femeile însărcinate fac rar exerciții fizice, chiar dacă sportul adaptat fiecărui trimestru de sarcină este, de cele mai multe ori, recomandat de medicul obstretician.
Există și situații în care acesta recomandă limitarea temporară a exercițiilor. Însă o mamă purtătoare de sarcină normală nu trebuie să se comporte ca o femeie bolnavă. Are nevoie tonus, de sport adaptat perioadei prin care trece.
Vă recomand programele personalizate pentru femeile însărcinate, asaptate rezisteței la efort a fiecărei graviduțe și fiecărui trimestru. Un exemplu de un astfel de antrenament este programul personalizat Fit Mom in Action, pe care eu l-am lansat la scurt timp după ce am aflat că sunt însărcinată, în martie 2017.
Sport adaptat fiecărui trimestru de sarcină
În programele destinate femeilor însărcinate nu este vorba doar despre înot, pași de bază, pilates, yoga sau alte tipuri de antrenamente, ci despre exerciții personalizate înainte, în timpul și după sarcină.
Pe tot parcursul programului vă familiarizați cu exerciții cardio, de tonifiere, pilates, de respirație, specifice perioadei prin care treceți. Totodată, veți descoperi rolul exercițiilor de relaxare și vă veți pregăti perineul de naștere.
Recomandari pentru exerciții fizice în timpul sarcinii
La fel ca insulina, exercițiile fizice duc la scăderea glicemiei, astfel că e bine să tineți cont de câteva recomandări înainte de a le începe. Mai exact, e bine ca înainte sport sau înainte de o plimbare mai lungă de o jumătate de oră să mânancați un fruct sau un aliment echivalent care conține aproximativ 15 g de carbohidrați.
Este recomandat să faceți mișcare ușoară imediat după masă, iar la finalul exercițiilor să mai luați o gustare. Dacă, în schimb, au trecut deja două ore de când ați luat masa, trebuie să vă asigurați o gustare chiar înainte de a începe.
În timpul exercițiilor trebuie să aveți la îndemână un produs ce conține zahăr – chiar un pliculet de zahăr, mai degrabă decât cuburi. Sunt potrivite și glucoza sau sucul îndulcit.
Diabetul gestațional dispare și fără sport, însă nu și riscurile asociate
Odată instalat diabetul gestațional, în cele mai multe cazuri, glicemia revine la normal la 6 săptămâni după naștere, deoarece a fost expulzată placenta care produce hormonii responsabili de insulinorezistență.
Totusi, chiar dacă testele au ieșit bine, există un risc de 60% să faceți în viitor diabet tip 2, chiar și la câțiva ani după naștere.
Pentru prevenție, sunt recomandate exercițiile regulate în timpul sarcinii. Acestea ajută nu numai la menținerea unei glicemii normale, ci și la reducerea unor afecțiuni, precum durerile de spate sau starea de oboseală.