PRIMA PERIOADA
Este cea mai lunga perioada a nasterii la primipare si constitue 12 ore, la femeile ce au mai avut nasteri (multipare)- constitue 8 ore.
Colul uterin se subtiaza si se dilata, ajungind la sfirsitul acestei perioade la 4 - 5 cm. Uneori poate sa se elimine si lichidul amniotic. Scurgerea de lichid amniotic in aceasta perioada se numeste ruperea prematura a pungii amniotice. Dilatarea colului uterin poate provoca o secretie vaginala mai abudenta. Mucusul eliminat poate fi roz sau cu striuri sangvinolente. Daca sint eliminari sangvinolente mai pronuntate, se recomanda de urgenta adresarea la maternitate.
Daca contractiile uterine au devenit regulate, mai intense si mai frecvente, atunci cu siguranta se poate vorbi despre inceputul nasterii.
Durerile uterine
Durerile uterine ce sint ca rezultat al cotractarii periodice a uterului se numesc contractii uterine.
Ca la fiecare durere, durerea la nastere are in esenta sa 2 componenti - psihologic si fizic. Durerea corporala este determinata de mai multi factori: marimea presiunei intrauterine, dilatarea musculaturii striate a presei abdominale. . Deasemenea un rol important in aparitia durerii, mai bine zis intensitatea ei este cauzata de factorul psihologic (teama de nastere, singuratatea si altele). Ce simtiti?
Unele parturiente sustin ca odata cu inceperea nasterii apar contractii dureroase si sint parturiente ce sustin contrariul, ca nu au dureri ci numai o senzatie de presiune. In general durerea se simte in regiunea inferioara a abdomenului sau in regiunea lombara.
Ce sa faci
Pastreaza-ti calmul. Contractiile le vei suporta mai usor daca te vei relaxa si vei respira corect. In timpul nasterii mai bine este sa respiri cu abdomenul (linistit si adinc).
Cat timp contractiile sint rare si de scurta durata continuati sa va ocupati cu lucrurile obisnuite. Daca contractiile au inceput noaptea incercati sa dormiti. In asa fel va veti pastra puterile pentru "incercarea" care va asteapta.
Miscarea si pozitia verticala va permite scurtarea perioadei de nastere.
Important este sa respectati tehnica relaxarii si a respiratiei corecte cu abdomenul, pe care ati invatat-o pe parcursul sarcinii. Deasemenea sa va relaxati in aceasta perioada va va ajuta apa calda, de aceea puteti efectua un dus sau o baie. Fiti atenta la temperatura apei - nu se recomanda mai mare de 36-38o C.
PERIOADA ACTIVA A DESCHIDERII COLULUI UTERIN
Durata perioadei 3-4 ore.
Treptat, colul uterin se dilata pina la 7-8 cm. Ca regula in aceasta perioada se scurge lichidul amniotic. Durata si frecventa contractiilor creste. De obicei la inceputul acestei perioade active colul uterin este deschis 4-5 cm. si contractiile dureaza 30-45 sec. cu interval de 4-5 min. Cind colul uterin este deschis la 6-7 cm. atunci durata lor este de un minut cu intervale de 2-3 min.
Din vagin continua sa se elimine mucusul cervical cu striuri sangvinolente. Odata cu deschiderea rapida a colului uterin este posibil aparitia vomei. In acest mod organismul "se curata" inainte de nastere. Ce simtiti?
Acum nasterea va ia toate puterile si atentia. Pastrati ritmul corect al respiratiei. Incercati sa va relaxati intre contractii, aceasta va va permite sa economisiti puterea. Intre contractii incercati sa dormiti, gasind o pozitie comoda, dar indata schimbati-o daca veti simti slabiciune, tremor in miini, picioare sau spate.
Tremorul este capacitatea organismului de a relaxa muschii. Capacitatea aceasta este asemanatoare cu relaxarea organismului dupa un efort fizic. In perioada aceasta veti avea urmatoarele simptome: transpiratia, inrosirea fetei, uscarea cavitatii bucale. Cel mai des parturienta devine apatica, nu doreste sa vorbeasca si sa vada pe nimeni. Aceasta este o asa numita stare de regresie in timpul nasterii, adica revenirea la instinctul primitiv al nasterii.
In inceputul, evolutia si finalul nasterii un rol important ii revine epifizei,care impreuna cu hipotalamusul alcatuiesc un "orologiu biologic" specific. Anume aici se produc hormonii ce participa la nastere.
Pentru ca nasterea sa decurga bine este important ca parturienta sa se simta comod si in siguranta. Conditiile vor fi asigurate prin prezenta rudelor intr-o camera linistita, semiintunecoasa. In asa fel se asigura influenta benefica asupra parturientei.
Ce sa faci
Este foarte important respiratia corecta. Relaxativa si odihnitiva intre contractii. Respirind adinc ca si prin transpiratie- pierdeti lichid, de aceea este nevoie sa beti. Beti apa minerala, suc. Ceai special pentru perioada de dilatare- ceai din timian. Acest ceai ajuta la deschiderea mai rapida a colului uterin.
Oxitocina- este hormonul ce conduce mersul nasterii. El apare in organism si atunci cind simtiti placere. Masajul usor, mingietor al partenerului va vor ajuta sa mentineti cantitatea de oxitocina. In acelasi fel si apa calda actioneaza asupra uterului ducind la o nastere usoara.
In intervalul intre contractii- miscati-va. In timpul contractiilor pozitia mai benefica este cea verticala. Aceasta micsoreaza durata nasterii si intareste contractiile uterine. Tineti minte ca legea gravitatiei in cazul dat va ajuta.
FAZA DE TRECERE INTRE PERIOADA DE DILATARE SI PERIOADA DE EXPULZIE
Durata ei este de la citeva minute pina la 2-3 ore.
Colul uterin este deschis pina la 8-10 cm. Contractiile uterine si intervalul dintre ele se egaleaza dupa timp: intervalul este de 2-3 min, contractiile fiind de 1-1,5-2 minute. Pot aparea greturi, voma, tremor. Inainte de inceperea perioadei de expulzie durerile pot disparea, ceea ce se prelungeste de la citeve minute pina la jumatate de ora. Muschii uterini si fatul se odihnesc inainte de final. Ce simtiti?
Este greu sa fii calma. Odihna intre contractii devine asa de scurta, ca nu aveti timp sa va pregatiti pentru alta durere. Puteti deveni capricioasa si nervoasa. Acest moment se compara cu punctul critic intr-o etapa de maraton. Anume in acest moment se schimba caracterul durerilor- apar primele eforturi de screamat. Daca colul uterin nu s-a dilatat complet nu este bine sa va scremeti.
Ce sa faci
In aceasta perioda este dificil sa-ti urmaresti respiratia. Este bine daca partenerul va ajuta- respirind impreuna. Atrageti atentia la expiratie. Aceasta va va ajuta sa treceti mai usor peste perioada data.
Daca moasa nu va permite sa va scremeti, deoarece colul uterin nu este complect deschis, va vor ajuta in acest caz anumite pozitii si anume: asezati-va in genunchi si inclinati-va inainte. Asa veti micsora presiunea capului fetal asupra colului uterin.
In acest lucru greu pe care il efectuati perdeti glucoza. Beti ceva dulce. Stergeti-va fata si gitul cu un servet umed ce va crea o senzatie de prospetime.
Citeste si