Toți părinții visează la momentul în care își vor cunoaște bebelușul. Oare cum arată kinderulul care a stat ascuns în burtică nouă luni? Cum va fi primul contact cu lumea, prima respirație, primul plânset, prima atingere... mirosul? O fi totul ca în filme, unde într-un cadru alb și după câteva respirații mai greoaie ale mamei apare și minunea curată, cu ochii mari și limpezi sau...?
...sau mai bine să vedem cum ne-a prezentat un fotograf brazilian, Janaina Oliveira, nașterea micuțului Noah! În timp ce majoritatea copiilor vin pe lume fără sacul amniotic, Noah (născut prin cezariană), și-a făcut apariția în minunata noastră lume în săcuțul în care a stat nouă luni*. Deși nu a fost prima naștere de acest fel importalizată de Janaina, se pare că fotografiile cu micuțul Noah au devenit virale în lumea întreagă.
Ce le-a făcut atât de uimitoare? Priviți:
*Așa-zisa caita, cu denumirea în limba latină Caput galeatum (tradus ad literam cap cu cască/coif) reprezintă o bucată de membrană rămasă din sacul amniotic care acoperă capul și față unui nou-născut și nu prezintă niciun fel de pericol pentru copil, fiind imediat după naștere îndepărtată de medic/moașă. Incidența de apariție este mai mică de 1 la 80 000 nașteri, statisticile incluzând atât nașterile cu caita cât și cele în sacul amniotic plin cu lichid care se poate menține intact sau sparge (acestea din urmă sunt și mai rare, fiind identificate în special la prematuri; de obicei nu apar în cazul intervențiilor cezariene unde bisturiul tinde să ciupească sacul amniotic).