Prima saptamana de sarcina este una speciala. Medicii obstetricieni mai rigurosi si pragmatici, spun ca, fiziologic vorbind, incepand de la jumatatea perioadei de 28-30 de zile a ciclului mentrual, orice femeie activa din punct de vedere sexual, care nu foloseste nicio metoda de contraceptie, trebuie sa se considere insarcinata.
La femeile care au un ciclu menstrual de 28-30 de zile, ovulatia are loc aproximatix la 13-15 zile dupa inceperea ciclului menstrual. Daca ai in plan sa concepi un copil in zilele de dupa ovulatie trebuie sa te consideri in prima saptamana de sarcina.
Aceasta saptamana mai este numita si "saptamana de incalzire", cand sarcina este posibila, poate sa existe, dar nu poate fi identificata sau confirmata cu certitudine. Fecundarea ovulului nu este in niciun fel perceputa de organism, schimbarile hormonale fiind sesizabile abia dupa 10-14 zile de la producerea acesteia.
Ca masura preventiva, este necesara o alimentatie sanatoasa, evitarea oricaror medicamente care pot interfera cu sarcina, in conditiile in care imediat din momentul conceperii incepe procesul de embriogeneza, de care depinde fundamental sanatatea viitorului copil. Vitaminele prenatale sunt un bun supliment nutritiv de care trebuie sa beneficiezi inca inainte de conceptile.
Este bine de spus ca exista o serie de semne comune ale sarcinii, pe care le poti sesiza, daca te cunosti pe tine foarte bine. Aceste semne sunt sesizabile la 5-7 zile dupa fecundare si semanifesta printr-o usoara senzatie de oboseala si somnolenta, urinari frecvente, o senzatie de greutate "altfel" la nivelul sanilor.
O explicatie necesara: perioada de sarcina se calculeaza de la inceputul ultimului ciclu menstrual pana la un total de 42 de saptamani de sarcina, totusi sarcina propriu-zisa variaza de la 38 la 40 de saptamani. Primele doua saptamani sunt saptamanile conceptiei, care intra in calculul sarcinii propriu-zise doar daca sarcina se realizeaza efectiv si daca ovulul este fecundat.
Citeste si: