Sari la conținut

Primul copil din lume, cu ADN de la trei părinți

Primul copil din lume creat prin controversata tehnică "triparentală" s-a născut în Mexic. Nu se cunosc detalii despre această naştere, dezvăluită înaintea congresului ştiinţific al Societăţii Americane pentru Medicină Reproductivă, programat în Salt Lake City în luna octombrie.

Potrivit The Telegraph, copilul, numit Abrahim Hassan, are cinci luni. Părinţii sunt cetăţeni iordanieni, iar naşterea a fost rezultatul muncii unei echipe de oameni de ştiinţă din Statele Unite. Mama lui Abrahim, Ibtisam Shaban, suferă de Sindromul Leigh, o afecţiune letală care afectează sistemul nervos şi care ar fi fost transmisă copilului prin ADN-ul mitocondrial.

Tehnica utilizată de echipa doctorului John Zhang, de la Clinica de Fertilizare "New Hope" din New York, constă în preluarea nucleului unuia dintre ovocitele lui Ibtisam Shaban, având conţinut ADN, şi implantarea într-un ovocit al unei donatoare, din care a fost extras nucleul dar s-a menţinut ADN-ul mitocondrial. Mulţi oameni de ştiinţă insistă că tehnica triparentală este imprecisă tocmai din cauza surselor ADN-ului.

Echipa medicului John Zhang a fost nevoită să îşi desfăşoare activitatea în Mexic, unde "nu există reglementări", dat fiind că "tehnica triparentală" nu a fost aprobată în Statele Unite.

Potrivit criticilor, procedura este echivalentul modificărilor genetice asupra oamenilor. În schimb, susținătorii cred  că această tehnică le permite femeilor care au anumite afecţiuni genetice să aibă copii sănătoşi cu care să fie înrudiţi.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!