Transformările care au loc în corpul unei femei însărcinate sunt ușor de observat. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că și creierul viitoarei mămici suferă modificări majore, în timpul sarcinii.
Despre ce este vorba?
Creștere în greutate, greață, dureri de spate. Acestea sunt cele mai cunoscute stări prin care trece o femeie însărcinată.
Cum se schimbă creierul unei femei însărcinate?
Practic, știința a demonstrat că substanța cenușie din creierul unei viitoare mame se micșorează în timpul sarcinii.
► Citește și: Grețurile matinale. De ce sunt un motiv de bucurie în timpul sarcinii
Materia cenușie se găsește în tot creierul, tulpina creierului și măduva spinării și este responsabilă pentru prelucrarea informațiilor. De fapt, cantitatea de materie cenușie din creierul nostru este, în general, legată de inteligență.
Oamenii de știință au descoperit că reducerea conexiunilor neuronale din centrul de empatie al creierului are loc tocmai pentru că el devine mult mai eficient în sarcină. Asta înseamnă că pierderea materiei cenușii nu înseamnă neapărat pierderea abilităților.
► Citește și: 12 ciudățenii care se petrec în corpul graviduțelor. Hmm... curios!
Un alt efect puternic al sarcinii asupra creierului are legătură cu modul în care percepem ce se întîâmplă în jurul nostri. Femeile gravide simt imediat dacă ce nu este în regulă. Acest efect rămâne până la doi ani după naștere. Există o explicație neuro-științifică clară pentru instinctul matern.
Efecte secundare
Întrucât creierul unei mame sacrifică o anumită cantitate de gândire rațională pentru a-și întări instinctele, sarcina reduce unele abilități.
Iată doar câteva exemple despre cum se schimbă creierul unei mame, în timpul sarcinii:
Memoria: multe viitoare mămici raportează că uită foarte des în timpul sarcinii. Schimbările în substanța cenușie a creierului ar putea fi explicația pentru acest lucru.
Stresul: femeile însărcinate sunt mai puțin stresate, în mare parte datorită oxitocinei. Acest lucru explică modul în care proaspetele mămici sunt capabile să stea zile întregi doar cu câteva ore de somn.
Abilitățile sociale: ai observat că femeile însărcinate par să aibă uneori capacitatea de a-ți citi gândurile? Acest lucru se întâmplă deoarece creierul unei gravide se pregătește să interpreteze semnale non-verbale. Acest lucru are sens: bebelușii nu pot vorbi, așa că această abilitate devine fundamentală în primii ani.
Curajul: atât înainte, cât și după naștere, femeile câștigă un pic mai mult curaj pentru a trece prin travaliul în sine, precum și orice riscuri posibile pentru viața celui mic.
► Citește și: Prin ce transformări trece părul în timpul sarcinii
Care este explicația acestor schimbări?
Felul în care creierul unei gravide se schimbă este strâns legat de hormoni. Este important să reținut că aceste schimbări sunt pozitive. Efectele observabile ale sarcinii asupra creierului sunt dovada științifică a legăturii speciale dintre mamă și copil.
Instinctul unei mame este de a-și proteja bebelușul,
așadar, data viitoare când observi o mamă care pare să aibă abilități „magice” în ceea ce privește copilul ei, vei ști de unde vin aceste abilități.
► Citește și: Ce se întâmplă cu organele din corpul unei femei gravide? (VIDEO)
Totul pornește din creier, acel instrument minunat care se adaptează la fiecare etapă diferită a vieții umane.