Cum întreg organismul unei femei suferă modificări în timpul unei sarcini și podoaba capliară are parte de transformări. Mai precis, trece printr-un proces de creștere accelerată. Părul gravidelor crește mai repede și mai des.
Nivelul ridicat de estrogen din timpul sarcinii face ca firul de păr să crească mai repede și să întârzie căderea. Acesta este motivul pentru care părul gravidei se transformă într-o adevărată podoabă, fiind mai bogat și mai puternic. În plus, nu se va mai despica la vârfuri.
În același timp însă, studiile au demonstrat că nu numai părul de pe cap poate avea o creşte accelerată în cele 9 luni de sarcină, ci şi părul de pe corp. În cazul unor gravide li se întâmplă ca părul pubian să se întindă de pe burtă până pe coapse, pot apărea fire de păr pe sâni sau poate creşte un puf pe maxilar şi pe obraji, spate, între omoplaţi.
►Citește și Uluitoarele transformări din organismul matern
Revenind însă la podoaba capilară, orice femeie însărcinată are unele nelămuri. Am voie să-l vopsesc? Dacă da, vopsesc și rădăcinile? Cum îl coafez? Ce tunsoare mi se potrivește? Cât de scurt pot să-l tund ca să îmi fie mai ușor mai ales în ultimul trimestru de sarcină? Iat[ cteva lămuriri…
Vopsitul părului în timpul sarcinii
Mulţi medici recomandă ca, în timpul sarcinii, viitoarele mămici să nu folosească vopseaua permanentă de păr. De ce? Este chiat atât de periculos? Din păcate, nu sunt disponibile prea multe studii care să cerceteze legătura dintre vopseaua de păr folosită în timpul sarcinii şi dezvoltarea fătului în uter.
"Sunt vopsele care nu trebuie folosite, dacă au nitriți, aldehide etc. Gama de produse este foarte variată, trebuie ales un produs coprespunzător. Nu trebuie să vă vopsiți mai mult de o dată la câteva săptămâni", ne-a declarat Iosif Niculescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Dacă vrei totuși să-ți colorezi părul ține cont de faptul că mirosul de amoniac şi decolorant va fi de nesuportat în primele faze ale sarcinii, de altfel de nesuportat şi când nu eşti însărcinată. Prin urmare, ar fi bine ca părul să fie vopsit într-o nuanţă apropiată celei naturale. Astfel te vopseşti mai rar, de preferat nuanţatorul, vopselele nepermanente, precum şampoanele sau vopselele pe bază de plante.
Tunsori și coafuri în timpul sarcinii
Pe lângă culoare, un alt aspect important este lungimea părului. Iar cea mai potrivită pentru o viitoare mămică este cea care se încadrează între nivelul bărbiei şi nivelul umerilor. Pentru că, în această perioada, kilogramele acumulate își pun amprenta și la nivelul feței: devine mai rotundă, trăsăturile se pot modifica uşor în unele cazuri. Prin urmare, o tunsoare prea scurtă scoate în evidenţă rotunjimea fetei, iar un păr prea lung nu este o soluţie mai ales că va fi din ce în ce mai dificil de spălat şi întreţinut.
Pont! De mare ajutor ar fi o cărare într-o parte cu un breton uşor alungit pentru că ajută la o alungire vizuală a feţei (cărarea pe mijloc accentuează rotunjimea), iar forma întregii tunsori să fie realizată în trepte pentru mai mult volum şi mişcare naturală în păr.
Sursa: BabyCenter