De la greturi si arsuri pe gat, problemele gastrice ii dau bataie de cap gravidei pana la final. Vezi care se pot rezolva in sarcina si care se duc de la sine dupa nastere.
Dupa ce ca esti gravida si ai pofte – sau iti imaginezi ca ai, macar asa, de dragul sarcinii – nici nu poti manca ce-ti trece prin minte – o data ca te gandesti la sanatatea fatului si-a doua – mult mai dureroasa – ca-ti vine totul pe gat. Parca burta aia mare iti impinge toata mancarea afara din stomac inapoi pe unde-a venit. Senzatii „delicioase” pe langa durerile de spate si picioarele umflate. Din pacate, refluxul gastroesofagian e printre afectiunile gastrointestinale blande cu care femeile se pricopsesc in timpul sarcinii. Am stat de vorba despre acestea cu domnul doctor Paul Dragomir, medic primar Gastroenterologie, medic specialist Medicina Interna si, printre altele, am descoperit ca si pediatrii pot da informatii gresite – vezi intrebarea despre baietelul meu:
Care sunt cele mai frecvente afectiuni/conditii gastro ce apar in timpul sarcinii?
Boala de reflux gastroesofagian sau esofagita de reflux, care apare atunci cand se produc si leziuni ale mucoasei esofagiene. Se produce ca urmare a cresterii presiunii intraabdominale, cu dezvoltarea eventuala a unei hernii hiatale - o parte din stomac ajunge in torace. Cel mai frecvent simptom este pirozisul (“arsuri” care “urca” de-a lungul esofagului). Aceasta afectiune poate aparea inca din primul trimestru de sarcina.
Icterul recidivant, colestatic, de sarcina – coloratia galbena a tegumentelor si mucoaselor. Apare in ultimul trimestru de sarcina si este provocat de cresterea nivelului de hormoni estrogeni sau unor deficite enzimatice. Poate aparea si pruritul (“mancarimea pielii”), dar evolutia este benigna.
Pancreatita acuta – este rara in sarcina, dar de o gravitate deosebita. Durerea are localizare in epigastru (“capul pieptului”), este insotita de greata si varsaturi; la testele de sange apar cresteri semnificarive ale enzimelor de origine pancreatica (amilaza si lipaza). Aceasta afectiune apare in special in trimestrul III de sarcina.
Apendicita acuta – este mai frecventa decat pancreatita acuta si la fel de grava. Se manifesta cu durere in fosa iliaca dreapta, greata, varsaturi, febra.
Ocluzia intestinala – apare in special in trimestrul II de sarcina, cu oprirea tranzitului intestinal, in special daca au fost efectuate anterior alte interventii chirurgicale pe abdomen.
Toate se remediaza dupa nastere sau femeia poate ramane cu niste „sechele” de afectiuni gastro si dupa?
Esofagita de reflux se vindeca cu tratament medicamentos, icterul colestatic, recidivant de sarcina trece de la sine in aproximativ doua luni dupa nastere, iar celelalte trei conditii sunt subiectul unor eventuale interventii chirurgicale de urgenta.
Care sunt alimentele care ii provoaca femeii gravide probleme gastroenterologice?
Alimentatia trebuie sa fie echilibrata din punctul de vedere al substantelor nutritive (proteine, glucide, lipide). Alimentele bogate in grasimi de origine animala, alimentele prajite, alimentele condimentate, conservele, sosurile “grele” trebuie evitate. De asemenea, sunt interzise bauturile alcoolice si fumatul, cafeaua si ceaiul negru, care pot agrava eventuale afectiuni gastroenterologice prezente.
Sursa foto: newmommy.gr
In afara de alimentatie, exista alte cauze – care tin de stilul de viata – ale acestor dereglari?
In principiu nu, dar gravida trebuie sa ia legatura obligatoriu cu medicul care supravegheaza sarcina sau cu medicul specialist de gastroenterologie pentru o anamneza (discutie) si un consult amanuntit, individualizindu-se fiecare caz in parte.
Ce investigatii au voie sa faca femeile insarcinate pentru diagnosticarea acestor conditii?
Investigatiile efectuate in timpul sarcinii trebuie stabilite exclusiv de catre unul din medicii de specialitate (obstetrician/gastroenterolog) care evalueaza foarte bine raportul risc/beneficii atunci cand recomanda un anumit tip de investigatie. Se stie ca investigatiile ce iradiaza pacienta, de tipul radiografiei sau tomografiei computerizate, sunt prohibite in timpul sarcinii.
Gravidele pot urma tratamente medicamentoase pentru ameliorarea sau remedierea acestor conditii?
Exista medicamente care se pot administra femeii insarcinate pentru a reduce disconfortul provocat de afectiunile gastrointestinale, insa recomand tuturor gravidelor sa evite automedicatia si sa ceara parerea unui specialist. Sunt medicamente care pot fi administrate doar in anumite luni de sarcina, fiind total contraindicate in afara respectivului interval de timp. Ca si in cazul investigatiilor, evaluarea raportului risc vs beneficii trebuie facuta foarte atent de catre medicul specialist.
Exista afectiuni gastroenterologice preexistente sarcinii care se acutizeaza in aceasta perioada?
Esofagita de reflux, sindromul intestinului iritabil, simptomatologia hemoroidala (durere, rectoragii – sangerare rectala) reprezinta o patologie care se poate acutiza in timpul sarcinii.
Baietelul meu a fost diagnosticat cu reflux gastroesofagian dupa nastere si pediatrul mi-a spus ca e mostenit. Este adevarat? Ce alte conditii gastro se pot transmite bebelusului din burtica?
Refluxul gastroesofagian nu se mosteneste de la parinte la copil. Afectiuni infectioase la mama (de exemplu infectia cu virusul hepatitei B sau infectia HIV) pot fi transmise copilului; de aceea, supravegherea sarcinii trebuie realizata dupa anumite protocoale, implicand si medicul specialist de boli infectioase.
Exista posibilitatea ca vreuna din aceste afectiuni gastroenterologice sa impiedice nasterea naturala?
Da, de exemplu infectia cu virus hepatitic B, cand este indicata nasterea prin cezariana, pentru ca fatul sa fie in contact cat mai scurt cu sangele mamei. Apoi, vaccinarea bebelusului se face in functie de rezultatele analizelor de laborator.
Pe domnul doctor Paul Dragomir, medic primar Gastroenterologie, medic specialist Medicina Interna, Doctor in Stiinte Medicale, il poti gasi la Centrul Medical Medsana.
Sursa foto articol: babyzone.com