Sari la conținut

Probleme respiratorii in timpul sarcinii

Sarcina este o perioada exceptionala si unica... presarata cu multe si neplacute simptome si probleme. In lungul sir al problemelor care pot sa apara in cursul sarcinii si care, toate, se inscriu in simptomatologia perioadei, fara sa treaca pragul in domeniul patologiei, se numara si problemele respiratorii.

Problemele apar inca din prima perioada a sarcinii printr-o senzatie de oboseala si respirate incompleta. Iata cateva detalii in plus despre problemele respiratorii din cursul sarcinii ca sa stii sa faci diferenta intre manifestari normale si complicatii.

Pe masura ce sarcina avanseaza, o sa te misti mai greu, iar o respiratie adanca o sa devina aproape imposibila. Este un simptom normal, care apare aproximativ in saptamana a 12-a de sarcina si va continua pe toata perioada trimestrelor II si III. Senzatia este asociata cu dorinta de a te odihni mai des, mai ales dupa  activitati fizice, care iti par istovitoare, chiar daca sunt simple.

Incepand de la finele lunii a VI urcatul catorva trepte o sa devina epuizant, mai ales daca erai lipsita de conditie fizica inainte de sarcina.

Vinovat este uterul si cresterea lui in volum. Aflat intr-o continua crestere, acesta pune presiune pe diafragma, care la randul sau impiedica plamanii sa se extinda la maxima capacitate in timpul  respiratiei. Senzatiile proaste sunt amplificate de anemie, de anumite probleme cardiace pasagere care apar in cursul sarcinii si de unele afectiuni pulmonare anterioare sarcinii.

E bine sa iei in calcul ca aceste stari sunt suportabile si le poti face fata, dar daca senzatia ca nu ai aer si nu poti respira se asociaza cu ameteala si dureri de cap, cu senzatie de lesin sau chiar lesin, e cazul sa mergi repede la medic pentru ca e posibil sa fie o problema.

Fii atenta la simptome secundare! Orice ameteala, durere in piept, invinetire a buzelor, tuse persistenta, senzatia ca nu primesti indeajuns de mult oxigen, puls rapid si senzatie de "inima in gat" – sunt semne ca trebuie sa ceri de urgenta ajutor medical.

Poti preveni problema odihnindu-te, evitand sa stai prea mult in picioare, evitand efortul. O buna solutie este sa stai pe mai multe perne cand dormi, mai ales in ultima perioada a sarcinii cand uterul pune presiune mare pe diafragma si pe plamani.

Un sfat: Stai dreapta si poarta sutiene sau bustiere lejere care sa nu te stranga in plus.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!