Placenta este un organ impresionant, fiind singurul organ care creste in corpul omenesc in timpul sarcinii pentru a sustine viata bebelusului si a-i asigura dezvoltarea sanatoasa. Placenta este miraculoasa, adaptandu-se la fiecare stadiu de crestere a copilului, hranindu-l si asigurandu-i toate substantele pentru dezvoltare.
Uneori insa apar probleme cu placenta, probleme care pot pune in pericol viata bebelusului. Unele sunt mai frecvente decat celelalte, dar toate pot fi in general rezolvate daca sunt identificate devreme.
Desprinderea placentei
Desprinderea placentara este grava si inseamna separarea placentei de peretele uterin inainte de nastere. Are loc odata la 200 de nasteri si este caracterizata de durere abdominala brusca insotita de sangerari. Este o complicatie serioasa cae pune in pericol viata bebelusului care nu va mai primi destul oxigen si nutrienti. Singurul mod de actiune este nasterea cat mai rapida a bebelusului si, in functie de cantitatea de sange pierduta, o transfuzie pentru mama.
Cine are un grad mare de risc?
Sansele sa suferi de o desprindere placentara cresc daca:
- Ai cazut sau ai avut alt tip de trauma fizica
- Porti mai mult de un bebelus in pantece
- Ai suferit desprindere placentara intr-o sarcina anterioara
- Ai mai nascut inainte
- Esti fumatoare
- Ai prea mult lichid amniotic
- Suferi de tromboza
- Ai preeclampsie
Placenta praevia
Aceasta conditie reprezinta acoperirea totala sau partiala a cervixului de catre placenta. La unele femei, problema se corecteaza singura pe masura ce uterul se ridica in abdomen si se ridica de pe cervix; la altele ramane asa, impunandu-se cezariana deoarece bebelusul nu poate accesa canalul de nastere. Sangerarea in sarcina poate indica placenta praevia.
Ce se intampla?
Daca esti suspecta de placenta praevia, ti se va face o ecografie transvaginala care va oferi o imagine clara a uterului si a placentei. Ti se vor face probabil ecografii repetate in timpul ultimului trimestru pentru a monitoriza pozitia placentei. Exista o mica sansa ca o sangerare brusca sa indice nevoia unei cezariene de urgenta.
Citeste si despre insuficienta placentara in sarcina.
Placenta accreta/increta/percreta
Acestea sunt conditii in care placenta este anormal de puternic atasata de peretele uterin si nu se desprinde dupa nastere. In acesta cazuri placenta va trebui sa fie indepartata chirugical si exista risc de sangerare excesiva (hemoragie postpartum). Uneori, in cele mai grave cazuri, este necesara o histerectomie. Atasarea puternica poate fi partiala (placenta accreta), semnificativa (placenta increta) sau chiar poate penetra in peretele uterin si in cavitatea pelvina (placenta percreta).
Cine are un grad mare de risc?
- Riscul tau este crescut daca:
- Ai nascut inainte prin cezariana
- Ai avut placenta praevia
- Esti o mama in varsta
Placenta retinuta
Acest lucru reprezinta situatia in care placenta ramane in corpul femeii mai mult de o ora dupa nastere. Pune mama la un risc crescut de hemoragie excesiva si de obicei duce la indepartarea manuala a placentei sub anestezie. In tarile dezvoltate placenta retinuta are loc la 3 din 100 de nasteri vaginale si este rar o problema de viata si de moarte; in tarile in curs de dezvoltare conditia este rara (aproximativ 0,1% din nasteri) dar decesul mamei apare in cca 10% din aceste cazuri.
Sursa foto: hepta.ro