Exista micile probleme, acelea care va vor deranja mai mult sau mai putin si mai sunt si problemele mai importante care trebuie supravegheate.
Sa incepem cu micile neplaceri, care sunt simtome ale sarcinii si, de fapt, indica o dezvoltare normala, chiar daca tie iti seamana mai degraba cu simtome de boala.
Greata, frecventa, dispare cam in luna a treia. Evitati mirosurile care va displac, mancati zaharuri lente si fibre. In final, evitati sa aveti stomacul gol.
Masca de sarcina poate aparea pe fata. Ea este agravata de soare. Nu intrati in panica, aceste pete brune vor disparea dupa nastere.
Vergeturile se pot vedea de la prima sarcina pe burta, sani si coapse. Este o importanta luare in greutate care intinde pielea si o face sa “crape”. Trebuie asadar, sa acordati o ingrijire mai atenta a pielii pentru a deveni mai supla si a fi hidratata. Exista o diversitate de creme si nu ezitati sa le folositi.
Atentie la varice! Ele se datoreaza unei cresteri a debitului sangvin si unei proaste circulatii. Veti avea atunci senzatia de picioare grele.
Veti putea avea deasemenea mancarimi, acnee, crampe, gingii ce sangereaza, o constipatie neobisnuita.
Nu ezitati sa vorbiti despre aceste lucruri cu medicul dumneavoastra si, in orice caz, aveti grija de dumneavoastra! Organismul dumneavoastra, foarte solicitat, are nevoie sa fie dezmierdat.
Atentie la problemele mai grave. Ele trebuie tratate cu seriozitate.
Inainte de toate, sangerarile. In primul trimestru, nu exista un pericol real, insa in trimestrul al treilea de sarcina este mai grav. Daca sangerarea este abundenta, se poate datora unei dezlipiri a placentei. Supravegherea si odihna sunt recomandate pentru a ajunge cat mai aproape de termenul nasterii. Sangerarea poate deasemenea sa survina dupa un raport sexual. Trebuie atunci sa consulati medicul care va urmareste sarcina pentru a detecta o eventuala infectie. Daca infectia atinge colul uterin, poate provoca o nastere prematura, de aceea trebuie tratata cat mai repede posibil.
Temperatura. Poate indica o raceala, dar si un alt tip de infectie prezent in organism. Nu poti sa o scazi singura prin medicamente si trebuie sa iti consulti doctorul.
Infectiile vaginale. Sunt comune in timpul sarcinii, pentru ca organismul este mai slabit si cedeaza mai usor in fata infectiilor pe care le aveai deja latent, inainte de sarcina. Cum ar fi virusul hpv sau herpesul genital.
Tensiune crescuta. Aceasta este monitorizata constant in timpul sarcinii, fiind unul din principalii factori care duc la nastere prematura.
Greutatea. Pana acum te-ai obisnuit sa te gandesti la ea estetic, acum trebuie sa te gandesti medical. Daca nu iei in greutate, atunci fatul nu se dezvolta bine. Daca iei in greutate prea mult, sarcina ta are un risc mai mare si nasterea va fi mai dificila.
Durerile abdominale. Disconfortul este normal, durerile insa nu. Daca simtiti ceva neobisnuit contactati de urgenta medicul, el isi poate da seama daca este vorba de o urgenta sau nu.