Sari la conținut

Profilul TORCH și infecțiile dăunătoare în sarcină

Să te îmbolnăvești nu este niciodată plăcut, cu atât mai mult în sarcină, când sănătatea copilului este cel puțin la fel de importantă ca a ta. Din fericire, însă, în această perioadă poți fi deja imună la anumite boli contagioase care pot apărea în perioada sarcinii (deoarece se presupune că le-ai făcut deja în copilărie și s-au format anticorpii care te vor apărea, de acum încolo), și mai mult de atât, există și posibilitatea vaccinării împotriva unora dintre ele.

Mai mult, deși unele infecții nu ajung la făt și, deci, nu îi dăunează, lista acelora care îi pot face destul de mult rău nu este tocmai scurtă, putând aduce consecințe serioase sănătății micuțului.

Pentru a evita problemele apărute în perioada sarcinii, este important să ai grijă la brânzeturile consumate (să fie făcute numai din lapte pasteurizat), să speli bine legumele și fructele, să eviți pe cât posibil mezelurile și fructele de mare și mai ales carnea și ouăle care nu sunt suficient preparate.

De asemenea, e important să te speli pe mâini cât mai des posibil, să eviți spațiile închise și aglomerate (care pot fi surse pentru virusuri și microbi), să folosești numai tacâmurile și farfuriile proprii, să eviți pisicile și mai ales curățarea litierei și să folosești mânuși cât faci treabă în grădină.

Pentru a vedea ce boli infecțioase ai avut în trecut și la care ești încă predispusă, medicul recomandă înainte de sarcină sau în primul trimestru efectuarea profilului TORCH. TORCH este acronimul pentru un grup de boli infecţioase: toxoplasmoza (T); alte infecţii (O) ex. sifilisul, hepatita B, infecţia cu enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, parvovirusul B19; rubeola (R); citomegaloviroza (C); infecţia cu virusul herpes simplex (HSV), care pot afecta femeia gravidă şi pot determina infecţia prenatală (congenitală, dobândită “in utero”) a embrionului/fătului sau perinatală a nou-născutului, cu risc de avorturi, moartea fătului in utero sau malformaţii fetale. Oricare din infecţiile TORCH poate determina apariţia unui grup de manifestări similare la nou-născut-ul afectat, cunoscut sub numele de sindromul TORCH.

► Citește și Analize in primul trimestru de sarcina

Este important de știut că profilul TORCH cuprinde anticorpii IgG și IgM, care fac diferența între o infecție anterioră (IgG) și una activă (IgM). Dacă anticorpii IgG sunt pozitivi şi cei IgM sunt negativi, înseamnă că pacienta are imunitate faţă de acest virus şi nu mai necesită testari ulterioare. Daca însă se constată absenţa imunitaţii (IgG negativ), serologia pentru infecție va fi repetată în cursul săptămânilor 18-22.

Iată lista infecțiilor care îți pot afecta sarcina:

Vaginită bacteriană
Varicelă
Febra Chikungunya,
Chlamydia
Citomegalovirus
Febra Denga
Eritem infecțios
Gripă
Gonoree
Streptococ de grup B
Hepatită B
Herpes
HIV
Listerioza
Rubella
Infecții cu transmitere sexuală
Sifilis
Toxoplasmoză
Tricomonas
Infecții ale tractului urinar
Virusul Zika

Este important să vă faceți întodeauna analizele recomandate de medic și să îl contactați ori de câte ori simțiți că ceva nu este în regulă.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!