Dupa nastere vei sta in maternitate circa trei zile, daca ai nascut natural, si circa cinci zile daca ai nascut prin cezariana. Zilele petrecute in maternitate variaza in plus sau in minus in functie de starea ta si a copilului. Una peste alta, profita de zilele din maternitate.
Iata ce beneficii iti pot aduce aceste zile.
Pune intrebari, cere lamuriri, cere sfaturi, cere consiliere. Poti primi toate sfaturile de care ai nevoie de la medic, asistenta si moasa, poti fi ajutata sa alaptezi, poti invata sa-ti ingrijesti bebelusul si poti afla detalii pe care nu le stiai.
Odihna. Profita de zilele de spitalizare si odihneste-te cate de mult se poate. Daca bebelusul nu este cu tine, dormi cat de mult se poate. Somnul dupa nastere este cel mai bun remediu si cea mai completa cale de recuperare.
Adapteaza-te cu statutul de mama. Zilele de maternitate trebuie sa fie perioada in care te adaptezi la noua ta pozitie, aceea de mama. Daca bebe sta cu tine este momentul sa va cunoasteti. Profita de aceste momente unice in care sunteti pentru prima data impreuna. Nu ezita sa ceri ca bebelusul sa fie dus intr-un salon pentru nou-nascuti, pentru a te putea odihni. Cererea ta este normala si explica de ce stai in spital dupa nastere.
Fa in asa fel incat aceste zile sa nu fie un du-te vino de prieteni si familie. Nu este nici recomandat, nici util. Partenerul tau si eventual mama ta sunt singurele persoane necesare in preajma ta acum. Pentru ceilalti, ai vreme.
Invata sa faci corect toaleta cordonului ombilical. Invata sa-i faci baie bebelusului si invata ce anume este esential necesar pentru el in primele saptamani de viata. Zilele petrecute in maternitate trebuie sa fie un fel de scoala pentru viitoarele tale atributii in calitate de mama.
Ai grija de tine cerand toate sfaturile pentru ingrijirea ta si programeaza revenirea la controlul de dupa nastere.
Daca din diferite motive ai decis sa-ti hranesti artificial copilul vorbeste cu pediatrul si stabileste cu el ce formula de lapte parf este cea mai buna pentru copilul tau. Cere detalii despre cantiatea de lapte, despre orele de masa dar si despre alte tipuri de lapte praf in cazul in care cel ales nu este tolerat de copil. Invata sa fii prevazatoare, este una din marile calitati ale mamelor.
Daca ai facut epiziotomiei ai la randul tau nevoie de atentie speciala. Tratamente locale sunt facute la inceputul de asistenta. Ai nevoie cel putin trei zile de o toaleta completa a perineului. Nu ezita sa ceri ajutor daca te constipi si tine cont ca poti sa primesti ajutor. Nu uita ca primul scaun dupa nastere (fie ca este o nastere naturala, fie ca este nastere prin cezariana), este putin mai complicat.
Citeste si: Nasterea, semne pentru a merge la maternitate