Esti insarcinata si este miezul noptii, iar cea mai mare dorinta a ta este sa freci covoare si esti obsedata de o pata de pe una din pernele de pe canapea si visezi cu ochii deschisi la o etajera noua? Asta este cea mai mare dorinta a ta, in acest moment si implinirea ei ti-ar aduce o liniste si o multumire infinita? In plus, evident ai un razboi pe viata si pe moarte cu firele de praf din casa, dar pe care nu le vede nimeni cu exceptia ta. Daca am sa-ti spun ca este normal sa te comporti asa, ma crezi?
Medicii numesc asta cuibarit, si dorinta irezistibila de a-ti aranja si organiza cuibul. Cuibaritul in perioada sarcinii este stare completa prin care trec toate femeile insarcinate, este un fenomen normal, firesc si perfect explicabil al viitoarelor mame. Este o stare de spirit speciala care se poate manifesta in tot timplu sarcinii dar este mult mai accentuata in al doilea si al treilea trimestru. Femeile vorbesc despre o explozie brusca de energie si o dorinta irezistibila de a face curat, ordine, de a organiza, aseza.
Sigur, totul are un sens logic - te pregatesti pentru venirea copilului, dar este inca ceva mai mult de atat. Poti merge pana acolo incat sa vrei sa freci aragazul (perfect curat), cu periuta de dinti, ceea ce nu mai este chiar asa de normal.
Sarcina este un fel de repetitie generala pentru parinti, care invata sa se pregateasca pentru viata noua care o sa urmeze dupa venirea pe lume, efectiva a puiului. Este vorba despre a face fata la noi provocari, la noi sarcini, la noi motivatii, iar ceea ce se intampla femeilor in timpul sarcinii este un fel de antrenament pentru ceea ce o sa urmeze.
Cercetarile explica asta astfel: chimia creierului femeilor insarcinate se schimba, iar aceste schimbari incep inainte de nastere. Retelele neuronale se dezvolta intr-o regiune specifica din hipocampus, apar mai multe conexiuni, care au rostul de a da un impuls viitoarelor mame. De aici dorintele ciudate, de aici patima exagerata pentru curatenie, de aici poftele din timpul sarcinii.
Studii serioase arata ca femeile gravide au un anumit nivel de hiper-constientizare si anxietate crescuta. Femeile insarcinate au o intuitie exceptionala, au o capacitate de a citi ca nimeni altul sensul real al expresiilor faciale. Femeile insarcinate au un nivel general al stresului ridicat care se manifesta prin dorinta de a "aranja cuibul", util, fara doar si poate, dar care are ca efect si stimularea fatului. Stresul matern produce o serie de hormoni care stimuleaza si declanseaza activitatea cerebrala a fatului. Interesant, nu?
Toate acestea sutin indemnul pe care l-am mai enuntat pe aici: ai incredere in intuitia ta! Femeile insarcinate si mamele au un simt in plus, capabil sa simta mai mult de cat o pot face cei din jur, indiferent cat sunt acestia de apropiati de copil. Aceasta mai dovedeste, din nou, cat de necesara este prezenta mamei in preajma copilului, in primul an de viata.