O femeie insarcinata trebuie sa se fereasca de multe lucruri pentru a-si proteja bebelusul: trebuie sa aiba grija la ce mananca, cata miscare face, cum doarme etc.
In plus, taman cand mama este mai obosita ca oricand din cauza hormonilor, medicii o sfatuiesc sa renunte la consumul de cafea. O raza de lumina exista insa: un nou studiu sugereaza ca un consum moderat de cofeina in timpul sarcinii nu afecteaza inteligenta bebelusului.
Studiul a fost realizat la Spitalul de Copii din Columbus, Ohio, si a fost publicat de Jurnalul American de Epidemiologie.
Femeile insarcinate sunt sfatuite sa consume maxim cca. 200 de mg de cofeina pe zi, deoarece aceasta poate traversa bariera placentara. Desi organismul femeilor poate procesa cantitati mari de cafea, metabolismul copiilor nu poate metaboliza pe deplin cofeina.
In plus, cofeina creste tensiunea arteriala si pulsul, doua lucruri nerecomandate in sarcina.
Principalele alimente in care se gaseste cofeina sunt cafeaua si ceaiurile. Cofeina este insa regasita si in ciocolata, sucuri garbogazoase si medicamente impotriva durerilor de cap care se pot elibera fara prescriptie.
Pentru a investiga cum interfereaza consumul de cafea cu inteligenta copiilor mai tarziu in viata, cercetatorii, condusi de Dr. Dr. Mark A. Klebanoff de la Spitalul de Copii din Columbus, au analizat un marker de cofeina din sangele a 2,197 de femei insarcinate.
Femeile au facut parte din Proiectul de Colaborare Prenatala, care a fost derulat in mai multe locatii in Statele Unite intre 1959 si 1974 – un interval de timp in care cercetatorii au spus ca consumul de cafea in timpul sarcinii era mai mare decat astazi, din cauza faptului ca existau motive de ingrijorare.
Primul studiu care masoara expunerea la cofeina si IQ-ul copilului
Din cauza faptului ca studiul a fost efectuat intr-o perioada in care consumul de cafea era mare, cercetatorii au avut la dispozitie mai multe date decat in cazul femeilor de astazi.
Substanta chimica pe care cercetatorii au investigat-o a fost paraxantina, care este principalul metabolit al cafelei si au comparat nivelurile acestei substante cu inteligenta copilului la 4 si la 7 ani.
"Nu am gasit dovezi ale unei interferenta adverse a consumului de cofeina cu sarcina sau cu inteligenta copilului la 4 sau 7 ani” spune dr Klebanoff, care adauga faptul ca studiul lor este unul dintre primele care s-a concentrat asupra influentei consumului de cofeina in sarcina asupra inteligentei si comportamentului copilului. "In ansamblu, consideram rezultatele sunt linistitoare pentru femeile gravide care consuma echivalentul a una sau doua cesti de cafea pe zi."
Sursa foto: hepta.ro