Sari la conținut

Raspunsuri la intrebari despre nastere, doula Andreea Andrei

Saptamana trecuta am avut invitata pe dna Andreea Andrei (Fundatia Crucea Alba) pentru a va raspunde in calitate de doula (prietena la nastere) la intrebari pe care le aveti legate de nastere. 
 
In cazul in care nu le-ati urmatit pe toate va prezint mai jos cateva dintre sfaturile dansei care v-ar putea interesa si pe dvs:
 
1. Nastere naturala sau cezariana in caz de miopie?
 
Recomandarile la nivel international in aceasta situatie sunt de nastere naturala, cu interdictie de a impinge pe expulzie, evitand cresterea presiunii intraoculare si intr-adevar cu consecinta de dezlipire de retina.
 
2. Anestezia epidurala
 
Anestezia epidurala este o decizie personala si se ia in functie de pragul de toleranta al fiecaruia la intensitatea stimulilor. Asa ca intrebarea "cat de buna este" va avea raspuns in functie de ce veti simti la un moment dat in travaliu. 
 
Doar ca trebuie sa stiti ca, la fel ca orice substanta anestezica, va avea un efect de scadere a tensiuni arteriale, ceea ce va duce la montarea unei branule prin care va curge ser fiziologic pentru a contrabalansa acest efect, 
- ca libertatea dumneavoastra de miscare in travaliu va fi mai limitata atat datorita faptului ca nu veti mai simti foarte bine memebrele inferioare, cat si datorita nevoii de monitorizare a inimii fatului, 
- punerea unei sonde urinare inainte de expulzie
Si poate cel mai important, trebuie sa fiti constienta de scopul utilizarii ei: de a nu mai simti la o intensitate atat de mare si sub nici o forma de a nu mai simti nimic pentru ca, mai ales pe expulzie, trebuie sa puteti ajuta pe contractie, prin impingere pentru a iesi copilul.
 
Cel mai bine ar fi sa beneficiati de o nastere pe cale naturala fara anestezie, dar daca nu este posibil si este nevoie de anestezie, atunci avand in vedere zona in care va avea loc interventia (partea inferioara a corpului) nu este indicat si nici justificat sa se apeleze la o anestezie generala.
 
3. Reducere dureri la nastere
 
Este ceva ce difera foarte mult de la o doamna la alta. Dar, din experienta mea, am observat ca daca reusesc, inca din sarcina, sa inteleg profilul psihologic al doamnei la care urmeaza sa particip la nastere, modul in care se raporteaza si reactioneaza la senzatii intense, asteptarile , temerile sale, etc, in travaliu imi este mult mai usor sa creez acel mediu care sa ii permita sa se simta confortabil si sa faca fata situatiei.
 
Nu exista reteta si asta este frumusetea unicitatii fiecaruia dintre noi. Dar, este foarte important sa invatati inca din sarcina sa va observati corpul, modificarile care apar, starile prin care treceti, intr-un mod cat mai constient, astfel incat, in travaliu sa puteti sa va ascultati corpul si sa faceti exact acele gesturi care simtiti in momentul "x" ca ati dori sa le faceti pentru ca va fac sa va simtiti mai bine. Si nu in ultimul rand, trebuie sa aveti obisnuinta de a va relaxa, pentru ca intre contractii, relaxarea este un "must have". Numai bine!
 
4. Masurare contractii si mers la maternitate
 
Contractiile se masoara de la inceputul uneia pana la inceputul urmatoarei. Daca este vorba de primul copil, un reper statistic, media de travaliu este de 15 ore. Cu alte cuvinte nu se intampla foarte repede.
 
Este foarte important sa luati in calcul cele 3 aspecte ale unei contractii: durata, frecventa si intensitate. Pentru ca una este sa fiti in scenariul, aveti contractii la 5 minute, dar care tin 30 secunde, astfel de contractii nu pot crea modificari substantiale la nivel de col/dilatatie si alta ar fi situatia in care aveti contractii la 5 minute dar dureaza 60 secunde una, eficienta lor in evolutia travaliului este alta.
 
Astfel, daca trebuie sa va dau cateva puncte de reper acestea ar fi: durata unei contractii sa fie in jur de 60 secunde, sa existe o sistematizare a acestor contractii (frecventa previzibila) si solicitarea dumneavoastra pe timpul contractiei sa nu va mai permita nici o alta preocupare, decat aceea de a gestiona contractia respectiva. Ceva mai exact, sa aveti contractii la 5 minute, timp de 2 ore, cu o durata de 1 minut.
 
Tinand cont de acest reper, ar fi poate printre primele momente in care sa va ganditi sa mergeti la maternitate si inca ar mai fi "drum" pana cand va veti intalni cu bebelusul dumneavoastra. Ma repet aceste indicatii raman valabile in cazul primiparelor. Asta in ceea ce priveste contractiile, altfel, orice ruptura a membranelor sau sangerare la nivel vaginal impune clar plecarea la maternitate.
 
 
5. Inducere nastere si anxietate
 
Inducerea nasterii nu este justificata numai in cazul in care mama sau fatul, din punct de vedere medical, prezinta o situatie patologica in care riscurile de a pastra fatul in uter sunt mai mari decat cele de a induce nasterea. Orice act medical ce vizeaza inductia nasterii vine cu riscurile lui, iar in final, statistic vorbind, putem observa o crestere de pana la 25% a operatiilor prin cezariana, a nasterilor instrumentate (forceps, vid extractor) plecand de la inductie de nastere.
 
In cazul dumneavoastra, avand in vedere ca sarcina este de 35 saptamani, trebuie sa ganditi pozitiv si sa va doriti sa ajungeti la cel putin 37 saptamani, pentru a putea vorbi de un nou nascut la termen. Prematurul este nou nascutul sub 37 de saptamani de sarcina.
 
Pentru a scapa de teama ca se poate intampla ceva rau cu cel mic, trebuie sa urmariti: sa il simtiti miscandu-se zilnic si daca aveti contractii (mai mult de 10/24 ore) sa mergeti la un control la medicul care va urmareste sarcina. In rest, de cand intrati in saptamana 37 trebuie sa fiti constienta ca se poate sa intrati in travaliu in orice moment si fara contractii este clar ca nu veti putea sa nasteti pe cale naturala.
 
In ceea ce priveste aspectul emotional, este oarecum normal atat datorita fondului hormonal existent in sarcina, cat si situatiei in sine. La contactul cu bebelusul dumneavoastra veti observa ca se vor schimba multe. Daca insa constatati ca aveti o stare de anxietate care se intensifica din ce in ce mai mult, poate ar fi o idee buna sa consultati un psiholog. Eu va doresc sa va bucurati de aceasta perioada minunata si sa faceti pasii pe rand, cu rabdare!
 
 
6. Nastere acasa
 
ln primul rand trebuie sa priviti procesul nasterii ca pe unul fiziologic, dar care, in orice moment (travaliu/post partum imediat) poate sa treaca in patologie. Spun asta nu pentru a crea panica, ci pentru a constientiza acest aspect important al nasterii. 
 
Aspectele practice:
- o moasa/doctor care sa va asiste la domiciliu si care sa fie la curent cu evolutia sarcinii dumneavoastra. El va sti foarte bine ce materiale sunt necesare.
- analize la zi (aici fiind niste parametrii clari pe care un cadru medical o sa ii analizeze pentru a concluziona asupra gradulului de risc si a deciziei de a asista sau nu la domiciliu). Trebuie sa fiti constienta ca in Romania, pana in prezent, fenomenul de "nastere la domiciliu" din punct de vedere legal nu e admis. Din acest motiv o sa fie destul de greu de gasit pe cineva sa faca asta, care intr-adevar sa aiba si calificare medicala.
- trebuie neaparat sa existe un plan 2 daca nu merge totul cum trebuie. Asta presupune o maternitate destul de aproape de domiciliul unde doresti sa nasti (15 minute chiar si pe timp de trafic), acces in imobilul respectiv cu o targa, aspecte de genul acesta. Aceasta maternitate pe langa faptul ca e aproape, sa primeasca urgenta si sa o trateze ca atare.
 
Acestea fiind zise, eu va doresc sa luati o decizie inteleapta, care are la baza o informare solida.
 
Sarcina cu sanatate si bucurii si nastere cum va doriti!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!