Sari la conținut

Raspunsuri la intrebari despre sarcina, doctor Campean

Saptamana trecuta l-am avut invitat pe dl doctor Doru Campean pentru a va raspunde la intrebari pe care le aveti legat de fartilitate, sarcina, nastere. 

In cazul in care nu le-ati urmatit pe toate va prezint mai jos cateva dintre sfaturile dansului care v-ar putea interesa si pe dvs:

 

1. Cand se poate face cel mai devreme un test de sarcina

Testele de sarcina se pozitiveaza la aproximativ 8 zile de la fecundatie (ce are loc la maximum 24 de ore dupa ovulatie) deci, daca a avut loc fecundatia, testul de sarcina se poate pozitiva chiar inainte de intarzierea menstrei.

 

2. HPV in sarcina

Este cel mai probabil ca aceste excrescente sa fie niste condiloame genitale - leziuni cutaneomucoase determinate de virusul HPV (human papiloma virus). Dezvoltarea leziunilor HPV este favorizata de modificarile hormonale si imunologice din timpul sarcinii, astfel incat in aceasta perioada ele cresc ca numar si dimensiune. Daca se confirma acest diagnostic, este neaparat necesara tratarea lor urgenta deoarece, la nasterea pe cale vaginala, exista riscul infectarii si a nounascutului. Este la fel de importanta tratarea lor si la femeile neinsarcinate intrucat este bine cunoscut faptul ca virusul HPV este raspunzator pentru modificarile displazice si neoplazice de la nivelul colului uterin.

 

3. Picioare umflate

Edemul bilateral al membrelor inferioare asociat sau nu cu aparitia varicelor este un lucru des intalnit in ultimul trimestru de sarcina si mai ales dupa 36 de saptamani. Este favorizat in principal de ortostatismul prelungit (dimineata la trezire ar trebui sa fie mult redus) dar si o dieta din care sa eliminati sarea v-ar putea ajuta. Daca au aparut si varice v-as recomanda geluri pe baza de heparina sau derivati ai acestora (ex. Lioton gel).

 

4. Produse cosmetice

In timpul sarcinii puteti folosii orice fel de crema cosmetica cu conditia sa nu contina principii active medicamentoase contraindicate in sarcina (hormoni, antibiotice, podofilina, etc.)

 

In timpul sarcinii tenul este supus si el furtunii hormonale caracteristice, si, de multe ori aceasta este benefica pt. ten. Pe de alta parte, sarcina este o stare proalergena, de aceea va sfatuiesc sa evitati produsele cosmetice care ar putea sa va produca alergii.

 

5. Frunze de valeriana in sarcina

Da, pana la 6-7 saptamani de sarcina, si NU intr-o cantitate mare dupa aceasta varsta de sarcina. Cresterea marcata a progesteronului in timpul sarcinii induce deasemenea o stare de somnolenta si de liniste gravidelor, deci beneficiul extractului de valeriana nu este foarte mare in sarcina.

 

6. Hipertensiune inainte de sarcina

De multe ori hipertensiunea preexistenta sarcinii se asociaza cu hipertensiunea indusa de sarcina. Este foarte important sa se urmareasca toti parametrii care pot sugera aparitia HTA induse de sarcina - cu toate consecintele ei asupra starii de sanatate a mamei si mai ales a fatului (HTA indusa de sarcina presupune existenta unui grad de insuficienta placentara). De aceea trebuie urmarita si starea fatului - profilul biofizic fetal (echografic si cu Doppler, teste de nonstress saptamanale). Puteti sa faceti plimbari. Nu cred ca exista alimente ce pot regla TA.

 

7. Nastere naturala sau cezariana

Este normal sa fiti speriata la gandul nasterii. Nasterea este unul din cele mai grele momente din viata unei femei, dar in acelasi timp si momentul care poate aduce si cea mai mare implinire. Frica de durere este si ea perfect normala. Durerea este deobicei asociata cu ceva rau, patologic. Doar durerea din timpul travaliului si expulziei anunta un eveniment fericit - nasterea. De aceea, trebuie sa faceti o introspectie, sa va analizati capacitatea de a suporta durerea, sa va sfatuiti si cu doctorita dvs. si sa decideti cum ar fi mai usor pt. dvs., si asta de preferat pana la 38 de saptamani de sarcina. Ar fi pacat ca in timpul travaliului, dupa ce ati suportat durerea cateva ore, sa realizati ca nu suportati sa nasteti pe cale vaginala.

 

8. Avort si sterilitate

Daca avortul a decurs normal si nu au fost complicatii dupa, nu constituie o cauza de sterilitate. Sterilitatea este o problema a cuplului si de aceea trebuie investigati ambii parteneri.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!