Pregatirea pentru naştere vine la pachet cu o mulţime de emoţii: oare cât de greu o să fie, cum o să arate copilul meu, cât de dificilă îmi va fi recuperarea? Avem o veste mai puţin bună şi două bune: cea mai puţin bună este aceea că naşterea nu este întocmai floare la ureche (ceea ce probabil ştiai deja), iar cele bune sunt că toate mamele din lume trec prin asta (altele chiar şi de mai multe ori, ceea ce înseamnă că nu este întocmai grav) şi că există câteva metode care te ajută să te recuperezi mai uşor după naştere.
Cum să te pregăteşti pentru naşterea naturală:
- Discută cu medicul despre toate nelămuririle pe care le ai
- Informează-te despre ceea ce urmează (Exact aşa cum faci acum :))
- Aminteşte-te că nicio naştere nu se aseamănă cu cealaltă. Doar pentru că prietena ta a experiemntat dureri foarte mari nu înseamnă că şi în cazul tău se va întâmpla acest lucru.
- Fii pozitivă şi ascultă muzică terapeutică
Cu ce simptome te poţi confrunta, după naşterea naturală:
- Primele şase – opt săptămâni sunt critice pentru corpul tău. Este perioada în care corpul încearcă din răsputeri să redevină la formele şi funcţionalităţile lui, înainte de purta în el un copil şi de a-l aduce pe lume. Iată prin ce trec adesea proapetele mămici, imediat după naştere:
- Contracții- prezente în primele zile după naștere. Ele seamănă cu crampele menstruale și reprezintă modalitatea corpului de a preveni sângerarea excesivă prin comprimarea vaselor sanguine localizate în uter, dar și încercarea uterului de reveni la dimensiunile originale.
- Dureri de… tot corpul, incluzând gât și brațe – sunt comune și apar ca urmare a efortului fizic pe care îl depunde corpul, în timpul nașterii. Acestea ar trebui să treacă în primele zile.
- În primele două săptămâni lăuzele experimeanteaza scurgeri vaginale sau lohii, ce reprezintă țesutul și sângele care a căptușit uterul în timpul sarcinii. Apare adesea o hemoragie de culoare roșu aprins, semnificativă în primele zile după naștere. Aceasta se va diminua, va deveni apoasă și își va modifica culoarea din roz sau maroniu în alb sau gălbui.
- Durere vaginală: în caz de epiziotomie sau de ruptură perineală în timpul nașterii, proaspetele mămici experimentează durere timp de câteva săptămâni (chiar mai mult dacă e vorba despre o ruptură extinsă).
- Hemoroizi și probleme de tranzit intestinal: durerea la eliminarea scaunului și inflamarea în zona anusului pot trăda apariția hemorozilor.
- Umflarea picioarelor și constipație – în primele săptămâni.
Cum te poţi recupera mai uşor după naşterea naturală:
- În cazul durerii la nivel vaginal:
- dacă este dificil să stai jos, foloseşte-te de o pernă sau de un colac special;
- este recomandat să torni apă caldă pe zonă vulvară în timpul urinării, dacă te ustură
- presează o cârpă curată de rană când aveți un scaun;
- aplică un pachet de gheață în regiunea dureroasă;
- foloseşte analgezice în funcție de recomandările medicului. Disconfortul resimțit se va ameliora treptat;
- contactează medicul dacă se agravează sau dacă zona dureroasă devine fierbinte/inflamată sau apare o secreție purulentă
- Scurgeri vaginale-curăță constant zona pentru a preveni infectarea sa. Atenție! Contactează de urgență medicul dacă experimentezi hemoragie gravă, scurgerea are un miros neplăcut sau dacă aveți febră mai mare de 38 grade Celsius.
- Contracții postpartum: medicul poate recomanda analgezice când durerea este intolerabilă. Contactează de urgență medicul dacă experimentezi febră sau dacă abdomenul este sensibil la atingere (poate fi vorba de o infecție uterină)
- Hemoroizi: pentru a ameliora disconfortul, stai în cada cu apă călduță și aplică nişte comprese pe zona afectată, iar medicul îţi poate recomanda unguente topice. Încerarcă să normalizezi scaunele și să le înmoi (prin alimente bogate în fibre – fructe, legume și cereale şi prin consumul de apă).