Actul sexual nu are nici un efect negativ asupra copilului. Nu determina nici avort, deoarece fatul este bine protejat in sacul amniotic. In mod normal, daca nu exista motive medicale pentru abstinenta, puteti avea o viata sexuala normala pina in momentul in care se rup membranele sau se declanseaza nasterea. La sfirsitul sarcinii, cind copilul este gata de nastere, relatiile sexuale pot grabi declansarea travaliului, deoarece lichidul seminal contine prostaglandine care pot stimula contractiile uterine.
Actul sexual in sine nu are nici un efect negativ asupra copilului. Nu determina nici avort, deoarece fatul este bine protejat in sacul amniotic.
Oricum, este foarte adevarat ca viata sexuala a viitorilor parinti se modifica in timpul sarcinii. Multe femei isi pierd interesul sexual in primele trei luni de sarcina, ca o reactie normala la schimbarile hormonale din aceasta perioada. Interesul sexual este de asemenea influentat de starea de oboseala si de greturi, care sunt probleme obisnuite la inceputul sarcinii.
In urmatoarele trei luni, puteti avea un apetit sexual peste cel dinaintea sarcinii. Interesul sexual poate descreste din nou in ultimele trei luni. Spre sfirsitul sarcinii, relatiile sexuale pot deveni dificile si din cauza dimensiunii abdominale crescute a femeii.
Daca aveti probleme sexuale este foarte important sa le discutati cu partenerul dumneavoastra. Mentinerea unei vieti sexuale active in timpul sarcinii este foarte importanta pentru o relatie apropiata si dragastoasa cu partenerul. Nu este obligatoriu sa aveti un act sexual complet; stimularea orala sau manuala, mingiierile si sarutarile, masajul reciproc, va pot furniza satisfactie sexuala.
Puteti incerca diferite pozitii - mai comode in timpul sarcinii. De exemplu, ambii parteneri pot sta pe o parte sau femeia poate sta deasupra. Pozitia in genunchi poate fi preferata, mai ales in ultimele luni, deoarece evita presiunea pe abdomenul femeii. Cind trebuie evitat actul sexual
Uneori, femeia gravida poate fi sfatuita sa limiteze sau sa evite actul sexual din urmatoarele cauze:
- un avort anterior in primele luni de sarcina;
- istoric de nastere prematura;
- mama are o infectie;
- mama are dureri pelvine;
- membranele sunt rupte sau exista scurgeri de lichid amniotic;
- colul uterin este intredeschis.