Desi repaosul la pat nu este o terapie in timpul sarcinii, uneori este recomandat pentru a evita complicatiile. Acest termen generic se poate referi la o arie larga - de la interdictia de a merge la serviciu, pana la repaosul in pat efectiv, de obicei in spital pentru monitorizare.
Repaosul la pat creste flusul de sange catre placenta si ajuta la cresterea in greutate a bebelusului. El este recomandat mai ales in una din urmatoarele situatii:
- tensiune mare
- sangerari vaginale sau probleme ale placentei
- exista probabilitatea ca cervix-ul sa se dilate prematur
- contractii sau alte semne ale unei nasteri premature
- sarcina cu gemeni
- bebele nu creste normal in greutate
Adeseori repaosul la pat nu inseamna sa stai efectiv in pat, ci doar sa iti reduci activitatile obositoare: stai mai mult in casa, nu mai ridici greutati. In alte situatii interdictiile pot fi mai mari - ti se poate cere sa stai numai in pat, putand sa te ridici ca sa mergi la toaleta, ca sa faci un dus si cam atat.
Uneori repaosul la pat poate dura pana la nastere, alteori el poate inceta de indata ce starea ta se imbunatateste.
Repaosul la pat poate fi dureros, plictisitor si enervant.
Dureros datorita faptului ca muschii vor incepe sa te doara din cauza lipsei de miscare si in timp fiecare pozitie va fi din ce in ce mai putin confortabila.
Izolarea poate duce la plictiseala. O poti combate daca accepti vizite, daca incepi sa comunici mai mult prin telefon / internet, daca iti gasesti noi activitati pe care le poti face in pat - citit, impletit.
In acelasi timp te poti simti inutila fiindca stai in pat in momentul in care ar trebui sa fii foarte activa. Dar si in pat sunt multe lucruri pe care inca le poti face - poti face online cursuri de puericultura, poti face liste de cumparaturi necesare pentru bebe si casa, poti chiar sa cauti si sa gasesti oferte bune de cumparaturi online. Daca ai copii mai mari poti sta cu ei in pat sa le citesti, sa povestiti sau sa faceti activitati 'artistice'.