- Iti mentii o pozitie buna atunci stai jos sau in picioare (daca stai cocosata nu vei permite plamanilor sa se extinda suficient atunci cand respiri).
- Iti sprijini spatele atunci cand dormi prin punerea unor perne sub partea superioara a corpului intr-o pozitie semi-sezand. Acesta reduce presiunea pe care uterul o exercita asupra plamanilor.
- Daca faci exercitii fizice, nu exagera. Incearca sa te rezumi la a te plimba sau a face treburi casnice. Ia-o incet si sa fii atenta la semnalele corpului tau pentru a incetini sau opri cu totul exercitiile.
Multe gravide simt ca pe masura ce burtica lor creste incep sa aiba probleme cu respiratia, chiar si atunci cand fac cele mai simple lucruri. In cele mai multe cazuri acest lucru nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare dar, stii tu, paza buna trece primejdia rea, asa incat ar trebui sa mergi la doctor daca simti acest lucru.
Ca parte normala a sarcinii, respiratia iti poate fi afectata de cresterea hormonului progesteron, care te face sa respiri mai adanc. Asta te poate face sa simti ca iti este greu sa tragi aer in piept. Respiratia poate deveni de asemenea mai dificila pe masura ce uterul tau de dezvolta, rezultand in presiune asupra diafragmei.
Pe masura ce capacitatea plamanilor scade ca urmare a restrangerii spatiului din cauza extinderii uterului, centrul respiratiei din creier este stimulat de progesteron pentru a te face sa respiri adanc. Desi fiecare respiratie poate aduce mai putin aer, aerul sta in plamani mai mult astfel incat organismul tau sa poata extrage oxigenul din fiecare respiratie. Nu numai ca iti oxigenezi sangele mai eficient, dar contribui si la sistemul circulator marit in timpul sarcinii pentru a livra suficient oxigen bebelusului.
Pe masura ce bebelusul „cade” in pelvis in apropierea nasterii, ar trebui sa incepi sa respiri mai usor. Intre timp incearca sa:
In cazul in care dificultatile de respiratie au inceput dintr-o data, sunt servere, pare a se agrava sau sunt asociate cu durere, tuse, respiratie suieratoare sau palpitatii ale inimii, medicul tau trebuie sa stie. Acestea pot fi semne ca altcceva decat sarcina este cauza problemelor de respiratie.
Articole relationate
Cele mai comune greșeli în achizițiile pentru bebeluș și cum să le eviți
Așteptarea unui bebeluș este o perioadă încărcată de emoții și entuziasm, dar poate aduce și un val de incertitudini legate de achizițiile necesare. Alegerea...
Dana Budeanu, amintiri de când a născut. A povestit cum și-a adus fetele pe lume, acum fix 20 de ani
Mare sărbătoare în familia Danei Budeanu! Creatoarea de modă le sărbătorește pe gemenele sale, care au venit pe lume în urmă cu 20 de ani, pe 22 noiembrie....
Garderoba bebelușului la zăpadă: cum să îți protejezi micuțul în zilele reci de iarnă
Zăpada aduce bucurie și magie în sezonul rece, dar, pentru părinți, vine și cu provocarea de a-și îmbrăca bebelușul corect pentru vremea rece. Pielea delicată...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu