Cand se gandesc la nastere femeile gravide se sperie cel mai tare de contractii si de modul in care vor face fata acestei dureri. Panica nu face deloc insa casa buna cu nasterea, intrucat aceasta cere o stare de acceptare si de relaxare: atat pentru a nu interveni in provesul natural prin care trece corpul, cat si pentru a nu-ti folosi toata energia pe care o ai inainte de a se termina nasterea.
Din aceasta cauza se apeleaza la anumite tehnici care te relaxeaza si, pana la urma, iti dau ceva de facut pana scapi de contractii. Una dintre tehnici este schimbarea pozitiilor. O alta tehnica este respiratia. Sa te concentrezi pe a respira intr-un anumit fel iti distrage atentia de la alte lucruri si astfel te linisteste. In plus, iti da senzatia ca tu esti in control, ceea ce este existential in timpul nasterii.
Cum ar trebui sa arate respiratia din timpul contractiilor?
Ei bine, nu ar trebui sa fie o respiratie sacadata, care te lasa fara suflu, asa cum ai vazut probabil prin filme. Ci ar trebui sa fie o respiratie mai lunga si controlata.
- inspiratia trebuie sa fie la fel de lunga ca si expiratia
- ar trebui sa incepi sa inspiri astfel, controlat, cu o secunda inainte de inceperea contractiei si sa termini odata ce contractia s-a incheiat
- prima gura de aer pe care o iei trebuie sa fie cea mai lunga, cam cat numeri pana la 5. La fel si ultima.
Cand faci asta este bine sa te concentrezi pe corpul tau. Incearca sa iti concentrezi mintea treptat, pe fiecare portiune, de la frunte si gura, catre gat si umeri, sira spinarii, coapse, picioare, talpi.
Uite cum arata acest mod de a respira, explicat de catre o doula. In partea a doua a acestui video vi se va explica cum puteti folosi gandirea pentru a va relaxa, in combinatie cu respiratia.
Ca orice lucru nou, pentru a-l putea practica atunci cand ai nevoie de el, este nevoie sa faci inainte cateva exercitii. Asa ca, in trimestrul trei exerseaza e mai multe ori aceasta tehnica de respiratie.