Sari la conținut

Retentia de apa in cursul sarcinii. Cauze si tratament

Retentia de apa in cursul sarcinii este, pana la un punct, efectul secundar al hormonilor de sarcina. Fenomenul apare in a doua perioada a sarcinii, cu precadere in trimestrul III al sarcinii. In cele mai multe din cazuri este o problema comuna care nu aduce prejudicii evolutiei sarcinii si nu afecteaza starea generala a femeii. Statistic vorbind in 80% din cazuri, femeile insarcinate se plang de acest fenomen.

Retentia de apa, denumita medical si edem, reprezinta acumularea excesiva de lichide in tesuturile organismului. In mod normal, intre tesuturi si plasma sangelui exista un schimb permanent de lichide. Retentia de apa apare in momentul in care aceste lichide nu pot fi resorbite in sange sau cand trec intr-o cantitate mare in tesuturile de langa vasele de sange. Altfel spus, apare un dezechilibru intre cantitatea de lichide absorbita si cea eliminata.

Retentia de apa este unul din efectele secundare ale hormonilor de sarcina ca urmare a cresterii volumului sanguin de aproape doua ori, dar este agravata de excesul de sare, de statul prelungit in picioare. Retentia de apa apare mai ales in trimestrul III al sarcinii pentru ca amplitudinea uterului creaza o presiune mare in zona abdominala ceea ce face ca intoarcerea naturala a sangelui la inima, din jumatatea inferioara a trupului sa fie deficitara, ceea ce creeaza tensiune in vene, care, la randul lor, vor directiona o parte din sange la tesuturi.

Odata instalata retentia de apa ramane o problema pana la nastere, cand circulatia va reveni treptat la normal, iar fluidele in exces vor fi eliminate. In zilele care urmeaza naterii apa in exces este eliminata natural, tocmai prin echilibrarea hormonala care se realizeaza foarte rapid (prin eliminarea placentei, cea mai importanta sursa de hormoni in cursul sarcinii).

Chiar daca nu este periculoasa, retentia de apa este neplacuta si produce disconfort. Poti reduce neplacerile renuntand la inele, purtand incaltaminte comoda si ciorapi elastici. Esterecomandat sa reducio consumul de sare si sa bei apa. S-a dovedit ca o hidratare corespunzatoare ajuta la reducerea procentului de apa retinut in tesuturi. Aceasta, pentru ca, odata ce bei multa apa, urinezi mai des si elimini mai multa sare din organism.

O dieta cu alimente bogate in potasiu, un mineral esential in reglarea nivelului lichidelor in organism este binevenita. Alimente bogate in potasiu sunt: bananele, avocado, portocalele, grapefruitul, kiwi, prunele, caisele, curmalele, stafidele, spanacul, fasolea, cartofii si rosiile. Potasiul se gasesti si in carnea de vita si pasare, in lapte si aiurt. Bune solutii sunt si varza, telina, sparanghelul, castravetii, rosiile, frunzele de patrunjel, pepenele ros, toate aceste alimente fiind stimulente naturale ale diurezei. Bea si suc de afine, recunoascut ca fiind un excelent diuretic.

Si ceaiurile de plante sunt o buna solutie. Ceaiul de papadie, poate fi baut fara contraindicatii la fel si ceaiul din codite de cirese. Pe langa actiunea diuretica, acest preparat are o excelenta proprietate antiinflamatorie.

Citeste si:


Combata retentia de apa, cu... apa
De ce apare retentia de apa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!