Vitamina B9, cunoscuta si ca acid folic este unul dintre nutrimentele despre care se stie ca previn defectele la nastere.
Centrele medicale de prevenire a defectelor la nastere considera ca la femeile care iau doza zilnica de vitamina B9 cu o luna inainte de a concepe si pe perioada primului trimestru reduc riscul problemelor la nastere cu 70%.
Aceasta statistica este un motiv suficient pentru ca inainte de a concepe si pe perioada graviditatii viitoarele mame sa ia vitamina B9. Exista deasemenea si alte beneficii, unele studii au aratat ca riscul pierderii sarcinii, defecte ale membrelor si diferite tipuri de probleme ale inimii la viitorul copil sunt efecte ale cantitatii insuficiente de vitamina B9.
Bebelusul are nevoie de aceste nutrimente pentru producerea, repararea si functionarea ADN-ului, astfel avand suficient este foarte important pentru dezvoltarea celulelor copilului in timpul graviditatii.
Cat de multa vitamina B9 are nevoie viitoarea mama? Cu o luna inainte de a concepe, gravida are nevoie de 400 mcg (0.4 mg) B9 pe zi pentru a reduce riscurile. De indata ce femeia este insarcinata va avea nevoie de 600 mcg (0.6 mg) pe zi, cu toate ca sunt multe voci care spun ca ar fi nevoie de 800 mcg (0.8 mg) sau 1000 mcg (1 mg). Vitamina B9 este o vitamina solubina in apa, astfel corpul va elimina excedentul daca se administreaza prea mult. Pentru unele femei exista o exceptia de la aceasta regula, prea mult vitamina B9 poate ascunde lipsa de vitamina B12. Foarte rar se intampla sa lipseasca vitamina B12 daca femeia este tanara si cu o dieta variata, dar poate fi o problema daca este vegetariana, sau special daca nu consuma lactate. Trebuie, in sensul in care suspectati lipsa vitaminei B12, sa consultati medicul sau farmacistul.
Femeile care au avut probleme datorita lipsei de vitamina B9 la prima sarcina riscul repetarii acestor probleme in cazul unei a doua sarcini este foarte mare. Este recomandat in acest caz aceste femei sa ia de 10 ori mai multa vitamina B9, 4000 mcg (4 mg) inainte de nastere cu o luna si in continuare pe trei luni pe perioada sarcinii. Daca va regasiti in aceasta categorie este recomandat sa consultati medicul sau farmacistul.
Studiile arata ca nu luam suficienta vitamina B9 din alimente de aceea suplimentele sunt recomandate, chiar mai mult, studiile arata ca versiunile sintetice ale vitaminei B9 sunt absorbite mult mai repede de catre corp.
Semnele deficientei de vitamina B9 pot fi subtile: diaree, lipsa poftei de mancare, pierdere in greutate, cefalee, palpitatii ale inimii si o stare generala de irascibilitate. Daca deficienta este mica s-ar putea ca aceste simptome sa nu apara, dar nu vei va fi suficient pentru dezvoltarea bebelusului in stadiul embrional. De aceea se recomanda tuturor femeilor care se pregatesc pentru sarcina sa ia vitamina B9, chiar daca se simt perfect.