N-ai de ce sa renunti in sarcina la obiceiul de a-ti curata unghiile la salon. Cu un pic de atentie la tine si la ce se intampla acolo poti evita orice risc de disconfort sau imbolnavire.
Odata ce te-ai deprins sa-ti cureti unghiile la salon, o vei face – cel mai probabil - toata viata. Oricat te-ai stradui tu acasa, nu-ti iese ca unei profesioniste, unde mai pui ca nu te bucuri de sentimentul de desfatare pe care il ai cand mergi la salon. Iar in sarcina mai intervine si burtica intre tine si o pedichiura auto-operata, asa ca tot trebuie sa ceri ajutorul altcuiva pentru asta. Exista, intr-adevar, cateva riscuri legate de aceste doua proceduri de infrumusetare, dar pot fi evitate foarte usor, cu un pic de atentie:
Inhalarea de vapori de solventi. Dac-ai fi angajata intr-un salon, atunci ar fi cazul sa te ingrijorezi pentru ca, intr-adevar, ai inhala astfel de vapori nocivi toata ziua si ti-ai putea pune sarcina in pericol – conform unui studiu facut pe animale, care a asociat expunerea la ftalati a femelelor gestante cu defectele creierului fetilor nascuti de acestia. Dar tu vrei o mani-pedi o data la doua saptamani sau chiar la o luna, nu? Si nu petreci mai mult de o ora si jumatate la salon. In plus, pun pariu ca spatiul este foarte bine ventilat. Totusi, e posibil sa simti un disconfort (eventual dureri de cap) daca te numeri printre gravidele sensibile la mirosuri sau daca mai esti in perioada de greturi.
SFAT: fa-ti programare la salon in prima parte a zilei. Atunci spatiul este cel mai aerisit si mai liber de clienti (care ar putea beneficia de servicii la fel de... sufocante).
Riscul de taietura. In primul rand, orice manichiurista din lumea asta trebuie sa-si sterilizeze sculele dupa fiecare client. Nu doar sa le stearga superficial cu un pic de spirt, ci sa le bage in aparatul cu pricina si sa le tina acolo macar un ciclu de sterilizare. Cu atat mai mult cand stie ca urmatoarea sa clienta este insarcinata (de asta ar fi bine sa anunti atunci cand te programezi pentru manichiura/pedichiura). Orica taietura sau ciupitura de pielita poate fi poarta de intrare in organism a unor agenti patogeni, precum virusul hepatic C, HIV sau stafilococi. Nu mai vorbesc de faptul ca vascularizarea unei femei gravide este mult accentuata, asa ca poate sa va ia ceva timp pana opriti sangerarea.
SFAT: daca n-ai o manichiurista a ta, la care mergi de mult si in care ai incredere, daca iti faci, pur si simplu, programare unde crezi ca suna mai bine, atunci intreaba daca instrumentele sunt sterilizate si, in caz ca ti se pare ezitant raspunsul, roag-o pe angajata salonului sa faca asta in fata ta. Un ciclu de sterilizare nu dureaza mai mult de cateva minute. Pana la urma, si biberoanele sunt sterilizate in cinci minute! Te-as mai sfatui sa vii si cu forfecuta de-acasa, dar e posibil sa risti mai multe accidentari, iar scuza femeii va fi ca n-are mana invatata cu instrumentul respectiv.
Pericolul ojelor. De fapt, exista cativa ingredienti periculosi in oje si solventi: ftalatii, toluenul, formadelhida, acetona. Cu cat esti mai expusa la ei (cu cat iti faci unghiile mai des si le stergi mai des), cu atat riscul pentru fat creste. Asa ca, cel mai simplu ar fi sa limitezi „consumul” de oja si solvent astfel: ori iti faci unghiile doar la ocazii, ori folosesti nuante nude (culoarea pielii), care-ti vor face unghiile sa arate bine o perioada mai indelungata, fara sa sari la sticla de acetona imediat ce un colt de oja a sarit.
SFAT: cumpara-ti doua oje bune (consilierii de frumusete din marile magazine de produse cosmetice trebuie sa stie cate ceva despre ingredientele acestora) si mergi cu ele la salon de cate ori ai nevoie de o manichiura sau pedichiura. Bine, poti pune o intrebare despre ingredientele-problema si la manichiurista ta, dar nu e garantat ca va sti sa-ti explice ce contin ojele ei.
Sursa foto articol: webmd.com