Cercetarile au constatat faptul ca femeile insarcinate care fumeaza au un risc sporit de sarcina extra-uterina, care pericliteaza supravietuirea produsului de conceptie si care poate produce distrugeri iremediabile ale intregului aparat reproductiv. Pentru copil, fumatul mamei poate genera, dupa nastere, spor de greutate scazut, dificultati in dezvoltare si in invatare, probleme de oxigenare a diferitelor tesuturi. Se constata si faptul ca sindromul hiperkinetic sau de hiper-activitate cu deficit de atentie, cea mai frecventa tulburare comportamentala la copii, este corelat cu fumatul activ sau pasiv (involuntar) in timpul sarcinii.
Parintii care fumeaza risca sa faca mari deservicii micutului lor, deoarece copilul este expus continuu compusilor rezultati din combustia tutunului. Unii dintre acesti compusi sunt capabili sa interfereze cu functionarea sistemului nervos central. Acumularea de monoxid de carbon in sistemul sangvin al fatului poate conduce la reducerea oxigenarii celulare si tesulare, prin marirea ponderii carboxihemoglobinei (hemoglobina care transporta monoxid de carbon in loc de oxigen).
Intr-un studiu longitudinal britanic asupra efectelor pe termen lung ale fumatului in timpul sarcinii asupra dezvoltarii fizice si intelectuale a copiilor, 9000 de copii, cu varste intre 7 si 11 ani, au fost luati in evidenta. Acestor copii li s-au aplicat masuratori fizice si teste de abilitate matematica si lingvistica. Rezultatele au demonstrat ca copiii mamelor care au fumat in timpul sarcinii peste 10 tigari pe zi sunt in medie cu un centimetru mai scunzi si au deficiente de trei-cinci luni la citit si la matematica, comparativ cu copiii mamelor nefumatoare.