In luna mai un bebelus de numai 32 de saptamani si 1100g a venit pe lume si, ajutati de o echipa de medici a spitalului Sanador, atat mama cat si copilul au reusit sa se refaca in conditii normale. Ceea ce este extraordinar, tinand cont de faptul ca la nivel national numai 50% dintre bebelusii nascuti intre 28 si 31 de saptamani reusesc sa supravietuiasca.
Bebelusul a fost adus pe lume prematur prin operatie de cezariana. El suferea de o boala care a crescut mult ca frecventa in ultimii ani, restrictie de crestere intrauterina, mai exact o discrepanta intre varsta gestationala si ceea ce se vedea la ecograf. Noul micut avea cu 500g mai putin decat normal la varsta sa si situatia i se inrautatea pe zi ce trece, existand riscul de moarte fetala in utero. Din aceasta cauza s-a luat hotararea interventiei chirurgicale de urgenta.
Primul pas pe care il recomandam viitoarelor mamici in momentul in care afla ca sunt gravide este sa se adresese unui medic pentru ca evolutia sarcinii sa fie monitorizata constant de un specialist. In cazul unor afectiuni asociate sarcinii sau preexistente acesteia, in colaborare cu medicul obstetrician care urmareste sarcina, recomandam mamicilor sa efectueze consulturi interdisciplinare pentru monitorizarea afectiunii concomitent cu sarcina. (Dr. Emel Nuraltay, Sef departament obstetrica, spitalul Sanador)
In momentul efectuarii operatiei mama bebelusului era deja internata in spital de 3 saptamani datorita valorilor mari ale tensiunii arteriale. Aceasta este una din principalele cauze a restrictiei de crestere intrauterina. In ciuda tratamentului efectuat in spital acestea au continuat sa creasca. Trebuia luata imediat o decizie.
Anca G isi aminteste de momentele cumplite prin care a trecut:
Pentru mine, este foarte important sa am incredere in doctorul meu. Mai rar gasesti doctori care sa stea sa-ti explice pas cu pas ce se intamplasi sa ii simti aproape de tine. Astfel de doctori sunt Dna. Dr. Emel si Dna. Dr. Iordache. Le multumesc din suflet!
Din fericire totul s-a terminat cu bine. Ba chiar mai mult decat atat!
La numai cateva zile dupa nastere, bebelusul a inceput sa tolereze si alimentatia orala, renuntandu-se la sonde. A fost un mare suflu de usurare pentru medicii spitalului intrucat un copil prematur atat de mic arareori poate tolera alimentatia cu lapte matern de la inceput.
La Sanador, insistam de fiecare data asupra alimentatiei naturale avand in vedere avantajele majore ale acesteia atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut. De asemenea, contactul apropiat intre cei doi este foarte important, comportament pe care il incurajam chiar si in cazul nou-nascutilor din terapie intensiva. Facem tot ceea ce este posibil sa nu despartim niciodata mama de bebelusul ei. (Dr. Irina Ruxandra Iordache, medic specialist neonatologie, spitalul Sanador)
Dupa operatie si mama s-a descurcat excelent – nu au aparut complicatii, valoarea tensiunii arteriale s-a ameliorat, i s-a putut reduce medicatia preexistenta si, mai ales, lactatia s-a instalat la 48-72 de ore dupa nastere, ca la o operatie de cezariana obisnuita.
Astfel de cazuri nu sunt atat de rare pe cat s-ar crede, dar ele pot fi incheiate cu succes atunci cand apelezi la o maternitate care are o sectie de neonatologie bine pusa la punct.