Sari la conținut

Să fii proaspătă mămică poate fi copleșitor. Iată ce ne sfătuiesc experții să facem imediat după naștere

A fi proaspătă mămică poate să fie destul de copleșitor. Pentru multe femei, realitatea nu se potrivește cu imaginea perfectă de a fi mamă, imagine pe care o întâlnim pe rețelele de socializare.

Cercetările arată că atunci când analizăm fericirea de-a lungul vieții noastre, anul nașterii copilului nostru poate să nu fie cel mai fericit an. Nu este vorba despre relația noastră cu copilul și iubirea noastră pentru el, ci mai degrabă despre faptul că viețile noastre s-au schimbat atât de mult. Rețelele de socializare nu ne ajută deloc în acest sens. Cu toții suntem tentați să împărtășim cele mai bune și frumoase momente din primul an de viață al copilului nostru, deși trăim și momente mai puțin plăcute, momente care implică epuizare și oboseală cronică.

Este normal să experimentezi emoții provocatoare atunci când devii proaspătă mămică. S-ar putea să te întristezi când îți aduci aminte de vechea ta viață și identitate.

► Citește și: SUA aprobă pilula pentru despresia postpartum

Grijile de a nu fi „suficient de bună” pentru copilul tău sunt, de asemenea, comune. Nu trebuie să faci totul perfect tot timpul. Ești cea mai bună mamă pentru copilul tău.

Este important să știi când acestea sunt sentimente normale și când ai putea avea nevoie de sprijin. Cel puțin una din cinci proaspete mame se confruntă cu o problemă de sănătate mintală, după naștere.

Așadar, iată câteva semne la care trebuie să fii atentă:

Depresia postnatală: depresia nu reprezintă doar sentimente de tristețe. S-ar putea să-ți pierzi plăcerea de a face lucruri, să te simți fără speranță în ceea ce privește viitorul sau să ai o stare foarte proastă tot timpul.

► Citește și: 6 mame celebre care s-au confruntat cu depresia postpartum

Anxietate și gânduri intruzive: Cu toții avem momente în care ne imaginăm că ne lăsăm copilul să cadă. Uneori însă aceste gânduri devin repetitive, frecvente și nu le putem face să dispară. S-ar putea să te simți neliniștită și copleșită.

Furia postnatală: S-ar putea să te simți nervoasă, iritată și agitată după nașterea puiului tău. Fluctuațiile hormonale și lipsa de somn ar putea accentua acest lucru.

Traumă la naștere: multe femei își amintesc cu greu nașterea. S-ar putea să te simți incapabilă să te apropii de spital sau de orice altceva care îți amintește de naștere sau să te simți tristă din cauza experienței tale.

Dacă te simți copleșită de emoțiile pe care le trăiești sau dacă somnul îți este afectat, experții recomandă următoarele:

Vorbește cu prietenii tăi: uneori, doar să împărtășim ce simțim, acest lucru ne poate ajuta să ne dăm seama că nu suntem singuri.

Discută cu medicul tău: acest lucru te poate ajuta să înțelegi cum te simți și să discutați despre diferite tratamente, cum ar fi consiliere și medicamente.

Concentrează-te și pe îngrijirea ta: dieta, nivelul de activitate și timpul în aer liber pot afecta felul în care te simți. Nu îți fie teamă să ceri ajutor familiei să te ajute cu îngrijirea copilului, timp în care te poți ocupa doar de tine. Explică-le cum te simți și de ce ai nevoie.

► Citește și: Conform unui studiu, alăptarea poate îmbunătăți starea de spirit a mamelor care se confruntă cu depresia postpartum

Amintește-ți că niciunul dintre aceste sentimente nu are legătură cu cât de mult îți iubești copilul. Bebelușul tău va fi bine, dar este important ca și tu să fii bine.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!