Ca sa faci salata calda de legume ai nevoie de doua cepe rosii, trei catei de usturoi, un ardei rosu mare, 200 de grame de ciuperci de cultura, o jumatate de varza alba, 100 de grame de amestec de seminte de dovleac, floarea soarelui si o mana de alune. Iti mai trebuie piper, sare, ulei, o lingura de suc de lamaie si o legatura de patrunjel.
Inainte de reteta repetam crezul nostru in ceea ce priveste dieta femeilor cu burtica si bebe la purtator. Femeile insarcinate au nevoie de cantitati crescute de acid folic, fier, calciu, grasimi omega-3 si fibre, care joaca un rol important intr-o sarcina sanatoasa. Am ales retete care sa asigure, intr-o portie, cel putin 15% din valoarea zilnica recomandata din una sau mai multe din aceste substante nutritive.
Ingrediente sunt pentru patru portii. Incepe prin a taia varza fideluta, apoi presara un strop de sare si framant-o cu mana, ca sa se inmoaie putin. Pune varza intr-un bol, adauga sucul de lamaie combinat cu o lingura de apa si amesteca.
Toaca ciupercile, curatate si spalate, in bucatele mici. Taie fideluta, ceapa, ardeiul si toaca marunt si usturoiul. Incinge intr-o tigaie o lingura de ulei si caleste la foc iute, ceapa, usturoiul si ardeiul, cateva minute, amestecand in permanenta in legume. Adauga ciupercile si semintele si mai tine totul pe foc iute inca doua-trei minute, amestecand permanent in tigaie. Rastoarna totul peste varza. Adauga patrunjelul tocat marunt, sare, piper si o lingura de ulei. Lasa salata sa stea la temperatura camerei, 15-20 de minute, acoperita, inainte sa o servesti.
Salata calda de legume merge foarte bine cu felii de paine prajita.
O portie contine 140 de calorii, 5 g grasimi, 15 g carbohidrati, 5 g proteine, 10 g fibre; 142 mg de sodiu; 827 mg de potasiu. In plus contine vitamina A (90% din doza zilnica), vitamina C (40% DZR), potasiu (20% DZR), fier (17% DZR).