Atunci când aştepţi un copil, orice sângerare, oricât de normală, devine motiv de îngrijorare. Vestea bună este că sângerarea este des întâlnită (1 din 3 cazuri), mai ales în primele 20 de săptămâni, şi, de cele mai multe ori, nu reprezintă motiv de îngrijorare.
Spre exemplu, este destul de des întâlnită sângerarea în cazul unui procent mic de gravide după un act sexual, dar multe altele pot sângera din motive fără legătură cu sarcina, precum infecţii sau rupturi ale peretelui vaginal. “Majoritate a cazurilor de sângerare sunt inofensive. Însă deoarece, indiferent de cantitate, sângerarea poate constitui un indicator pentru o multitudine de complicaţii, inclusiv avort, sarcina ectopică şi placentă previa, nu trebuie ignorată şi trebuie comunicată medicului specialist în obstetrică-ginecologie”, ne sfătuieşte medicului specialist în medicină materno-fetală de la Universitatea din Washington, Alyssa Stephenson.
Sângerarea în primele 20 de săptămâni de sarcină
Medicii estimează că un procent între 25 şi 40 dintre femei vor experimenta sângerare vaginală în primul trimestru de sarcină şi, cel mai adesea, sarcina va evolua normal. Conform Asociaţiei Americane a Sarcinii, există o serie de posibile cauze inofensive pentru sângerare:
– Sângerarea de implantare – apare în decurs de aproximativ 4 săptămâni gestaţionale, când ovulul fertilizat se ataşează de peretele uterin
– Schimbările hormonale
– Actul sexual
– Infecţiile de la nivel pelvian sau uterin
– O examinare internă realizată de medicul obstetrician sau de moaşă
►Citeşte şi 9 stări pe care să nu le ignori în sarcină
Din păcate, însă, în anumite situaţii sâgerarea din prima jumătate a sarcinii poate indica afecţiuni mai grave:
– Hemoragie subcorionica, care se traduce prin sângerarea din jurul placentei. Deşi este posibil ca sarcina să evolueze normal, un diagnostic şi un tratament imediat sunt deseori vitale (poate exista riscul de complicaţii asociate sarcinii, precum declanşarea prematură a travaliului)
– Sarcina chimică – apare când un ovul este fertilizat, dar nu se implantează complet în uter niciodată
– Pierderea sarcinii – pierderea spontană a sarcinii în primele 20 de săptămâni survine într-un procent de 15-20 dintre gravide. Simptomele asociate sunt crampele sau durerea abdominală şi eliminarea de ţesut prin vagin
– Sarcina ectopică – apare când un ovul fertilizat se implantează în alt loc decât în uter, cel mai adesea într-o trompă uterină. Acest tip de sarcină nu poate evolua normal şi constituie o problemă potenţial fatală pentru mamă, dacă rămâne nediagnosticată.
– Sarcina molară – o sarcina neviabilă caracterizată de creşterea anormală a placentei şi, de obicei, de un făt anormal. Presupune: teste de sânge care relevă niveluri ridicate ale hemoglobinei, absenţa ritmului cardiac fetal, prezenţa la ecografie a unor ciorchini în interiorul uterului.
►Citeşte şi Trombofilie in sarcina – cauze, riscuri si tratament
De reţinut este că există o mulţime de cauze care se ascund în spatele unei sângerări şi, deoarece nu eşti în măsură să le distingi pe cele inofensive de cele periculoase, este bine să fii consultată de medic întotdeauna. Pregăteşte-te să oferi informaţii legate de cantitatea de sânge pierdută şi o descriere a modului în care te simţiţi (mai ales dacă experimentezi şi senzaţie de leşin sau dacă hemoragia îmbibă un tampon extern, dacă sângerarea persistă sau este însoţită de durere/febră).
Ultimele 20 de săptămâni
Deşi riscul de pierdere a sarcinii scade după ce sarcina trece de primul trimestru şi multe dintre complicaţii nu mai constituie un factor de îngrijorare (cum se întâmplă în cazul sarcinilor ectopice şi molare), sângerarea care survine în a doua jumătate a sarcinii trebuie privită cu multă seriozitate.
Cauze:
– Actul sexual
– Verificări cervicale, în special târziu în cel de-al treilea trimestru, când devin mai frecvente
– Placentă previa – placenta acoperă cervixul parţial sau complet. Nu este însoţită de durere şi apare în cazul a 1 din 200 sarcini
– Placentă abruptio – placenta se desprinde de peretele uterului şi poate cauza o sângerare vaginală gravă (însoţită de durere abdominală), fiind potenţial fatală atât pentru mama, cât şi pentru bebeluş. Conform Academiei Americane a Medicilor de Familie, placentă abruptio constituie cel mai des întâlnită cauza pentru sângerare gravă în ultima parte a sarcinii. Afecţiunea este rară şi apare în aproximativ 1% din toate sarcinile.
– Travaliul prematur – sângerarea vaginală (apoasă, mucoasă sau cu aspect de sânge) este însoţită de crampe sau contracţii regulate cu încordarea uterului, diaree, presiune pelviană sau durere de spate surdă înainte de 37 săptămâni şi poate presupune repercusiuni grave pentru bebeluş ,dacă nu este gestionată corespunzător. După 37 săptămâni gestationale, simptomele pot indică debutul normal al unui travaliu.
În concluzie, nici nu contează care este cauza sângerării, important este să consulţi medicul specialist de fiecare dată. Fii pregătită să oferi informaţii despre culoarea, cantitatea şi momentul în care ai observat sângerarea.
Sursa: Parents