Ritmul de crestere al fatului in aceasta saptamana, ultima a lunii a IV-a de sarcina, este incredibil. Daca la finele saptamanii a 15-a fatul avea in medie 100 de grame, la finele acestei saptamani poate sa ajunga la 150-160 de grame. Se poate spune ca fatul creste in ritmul lui... Fat-Frumos, intr-o saptamana, cat altii intr-un... an.
Cum arata bebe in saptamana 16
Fatul este in plin proces de acumulare de grasime. Procesul inceput saptamana trecuta va continua pana in momentul nasterii. In paralel continua procesul de osificare (prin intarirea cartilagiilor, care sunt ca o matrita a sistemului osos), si cel al dezvoltarii sistemului muscular. In intervalul dintre a 15-a si a 17-a saptamana simti primele miscariale copilului, ca o dovada a dezvoltarii musculaturii, a faptului ca devine din ce in ce mai puternic si mai activ. In cursul acestei saptamani miscarile reflexe, urmare a stimulilor veniti de la creier, alterneaza cu primele miscari voluntare. Apare si refexul de lovire. Daca piciorul copilului atinge peretele uterului, in mod reflex il va lovi. In aceasta perioada copilul si placenta au aceeasi dimensiune, iar pentru urmatoarele trei luni vor creste impreuna. Dezvoltarea copilului continua prin perfectionarea si testarea tuturor organelor si sistemelor. Sistemul circulator, inima si creierul sunt cele mai evoluate. Urmeaza sistemul excretor rinichii si tubul digestiv. Stomacul secreta pentru prima data sucurile gastrice, iar copilul va experimenta si perfectiona reflexul deglutitiei (al inghititul), folosid lichid amiotic.
Copilul isi descopera degetul si il suge, iar muschii faciali dau fetei mimica. Inima copilului bate de 120-160 de ori pe minut, iar variatiile acestor limite sunt normale.
Cum te simti in saptamana 16 a sarcinii
Nu sunt probleme deosibite, fata de cele din cursul saptamanii anterioare. In general femeile se simt bine si sunt in forma in acest stadiu al sarcinii. Probleme pot ridica picioarele umflate, constipatia si o senzatie destul de suparatoare de uscaciune la nivelul mucoasei nazale.
Organismul tau are nevoie de un aport crescut de calciu, fier si lichide, pentru ca cea mai mare parte a calciului se duce in procesul deosificare fetala, fierul este necesar pentru sustinerea procesului de hematopoeza (producere de celule ale sangelui), in plin avant si in organismul matern - unde volumul sangelui este cu pana la 50% mai mare, dar si al celui fetal, care creste in ritmul lui... Fat-Frumos. In consecinta alimentatia este fundamentala. Medicul iti poate recomanda si suplimente nutritive.
Mananca legume si fructe proaspete, carne slaba, peste gras, cereale si cat de multe lactate se poate. Evita mancarurile grase, conservele, carnea preparata industrial, mancarea prea sarata, dar si preparatele crude sau branzeturile fermentate cu mucegaiuri nobile, te sfatuieste baby zone.
Grijile viitorilor parinti, necesare si utile
Grija si emotiile pentru sanatatea viitorului copil sunt sentimente firesti si necesare. Medicul devine un colaborartor necesar pentru ca este singurul in masura sa stabileasca daca totul merge bine. De griji nu poti scapa decat facand analize si mergand la toate controalele periodice obligatorii in aceasta perioada. Din luna a IV-a de sarcina, si pana la mijlocul celei de a V-a, ecografia morfofetala este obligatorie, dupa cum analizele si testele suplimentare -pentru identificarea eventualelor anomanii si defecte genetice pentru femeile trecute de 35 de ani sunt absolut necesare. Calea cea mai buna prin care toate temerile pot fi lamurite si depasite este colaboarea totala cu medicul obstetrician. Nu te baza pe informatiile si experianta particulara a altor femei. Tine minte faptul ca fiecare sarcina se manifesta diferit si ca fiecare organism este unic.
Citeste si despre Saptamana 15 de sarcina
Citeste si despre Saptamana 17 de sarcina