Oficial incepe a V-a luna de sarcina.Te-ai rotunjit frumos, esti vesela, te simti puternica, incepi sa te simti mama, iar copilul este o prezenta din ce in mai concreta. Loveste, se rasuceste, vibreaza, se joaca si ... se sperie.
Cum arata bebe in saptamana 17 a sarcinii
Ritmul de dezvoltare este in continuare foarte rapid. Copilul are aproape 200 de grame si in jur de 17 centimetri si creste in continuare. In jurul copilului incepe sa se formeze un strat protector numit vermix. Straturi de grasime, cu o tenta cafenie, ca urmare a faptului ca sunt puternic vascularizate, incep sa se formeze sub piele. Pielea ramane inca foarte subtire. Cordonul ombilical devine mai gros si creste in lungime. Simtul auzului incepe sa se dezvolte, iar urechea exterioara ajunge in pozitia definitiva. Poti avea dovada ca bebe aude, pentru ca un zgomot puternic il poate face sa tresara. Picioarele cresc in lungime, iar trupul micutului devine proportionat. Procesul este unul care dureaza mai multe saptamani. Dezvoltarea ochilor continua, se formeaza straturile retiniene, dar ochii ramana inchisi, desi ploapele sunt perfect conturate. La baieti incepe sase dezvolte prostata.
Scheletul s-a transformat din cartilaj, in os, dar osificarea nu este incheiata. Sistemul circulator si tractul urinar functioneaza in parametrii normali. Inima a trecut de faza testelor de rodaj si bate puternic, iar tesutul nervos, inca in curs de dezvoltare, leaga si innoada mii si mii de sinapse. Dintre toate acestea o treime se vor rupe definitiv la nastere. Fenomenul este normal si face parte din evolutia omului. Cauza insa nu a fost explicata!
Cum te simti in saptamana 17
Gasesti pe zi ce trece mai mult echilibru in tine. Esti calma, linistita si privesti viitorul cu incredere. O parte din acest sentiment de bine este dat de prezenta reala a copilului, din ce in ce mai activ si mai puternic. Treci inca prin momente de emotivitate, perfect normale. Apetitul sexual este foarte ridicat si nimic nu te impiedica sa dai frau pasiunii. Uterul creste in volum si impinge organele abdominale in sus si in lateral. Sunt posibile dureri produse de compresia nervului sciatic si ceva neplaceri in timpul somnului, ca urmare a volumului abdominal in crestre, dar daca asta te consoleaza, afla ca ceea ce este cel mai rau, din acest punct de vedere nu a venit inca. Experimenteaza diferite pozitii, perne punse sub mijloc, la spate, sau sub laterala burtii daca stai pe o parte. Exista mereu o pozitie perfecta.
Secretiile fizologice, de la transpiratie la cele vaginale sunt mai bogate ca urmarea fluxului sangvin foarte mare. Poate sa-ti curga sange din nas, din acelasi motiv. Nu este nicio problema, este in limitele normalului. Progesteronul leneveste tubul digestiv si constipatia este o suferinta care te poate scoate din sarite. Exista insa leacuri: cereale integrale, miscare, in fiecare zi, si multe lichide sanatoase.
Un sfat: daca esti la prima sarcina filteaza prin mintea si sufletul tau tot ceea ce ti se intampla. Vorbeste cu medicul tau si cauta lamuriri competente. Nu pleca urechea la toate povestile altor femei, pentru ca fiecare sarcina este unica. Fiecare femeie este unica si, evident fiiecare copil este irepetabil. Din acelasi motiv, daca nu esti la prima sarcina, nu face gresala sa compari o sarcina cu alta. Fenomene foarte diferite pot fi expresia normalitatii, scrie baby zone.
Cordonul ombilical prima jucarie
Puiul din adancul tau, abia daca are 200 de grame. Dar se joaca. Prima jucarie: cordonul ombilical. Bebe il prinde cu degetele, il trage, il strange. Uneori il strange atat de tare, incat blocheaza aportul de oxiden si nutrienti. Poate face insa cascadorii de acest gen doar pentru cateva secunde. Deci nu se pune deloc in pericol. Joaca stimuleaza impulsurile nervoase si contribuie la conexiunile cu totul speciale din creier, care coordoneaza miscarea fina si complexa a mainii umane. Adica nici nu stii cum este mai corect sa spui bebe se joaca sau bebe invata?
Citeste si despre Saptamana 16 de sarcina
Citeste si despre Saptamana 18 de sarcina