Esti in ultima saptamana a lunii a sasea, si meriti toate felicitarile pentru ca ai depasit cu bine toate transformarile incredibile si fara egal de pana acum. Saptamana este una speciala si pentru ca faza de dezvoltare in care se afla fatul in acest moment ii permite, insa cu ajutor, sa supravietuiasca in afara uterului matern. Atingerea celei de a 24 saptamani de sarcina ii ofera copilului statutul de viabil.
Cum te simti in saptamana 24 de sarcina
Trei din cinci femei insarcinate se pot descrie ca fiind mari. Din ce in ce mai mari! Pana in acest moment al sarcinii ai acumulat intre 7-8,5 kilograme, ceea ce este nu doar perfect normal, ci si absolut necesar, fiind o garantie ca vei avea un copil sanatos.
Printre simptomele neplacute care persista se numara durerile de spate, constipatia, crampele musculare, probleme cu vezica, oboseala si dureri de picioare. In unele cazuri apare retentia de lichide, umflarea mainilor si a fetei, dar si sangerari nazale. Continua evolutia sanilor care sunt pregatiti pentru alaptare.
Isi fac aparitia si tulburarile de memorie. Uneori uiti de la mana pana la gura. Este vorba despre unul din efectele hormonilor care sustin sarcina, si nu este vorba despre un efect secundar. Are rolul de te tine departe de stresul cotidian si de a te relaxa.
Este momentul propice pentru un control general. Tensiunea arteriala, controlul hemoglobinei si un test de urina sunt foarte indicate. Persista si chiar se accentueaza riscul de a face infectii urinare, care trebuie depistate si riguros tratate. Este foarte importanta verificarea stadiului de dezvoltare al placentei si calitatea lichidului amiotic, evaluari care nu pot fi facute decat de medicul obstetrician, prin investigatii de specialitate.
La capitolul alte probleme, te-ai mai putea confrunta si cu hemoroizii, datorita presiunii excesive exercitate de uter, pe zonele pelvica si rectala. Un alt fenomen este uscarea excesiva a mucoasei nazale si inflamarea acesteia, explica baby zone.
Cum arata bebe in saptamana 24 a sarcinii
La finele acestui interval copilul se apropie de 700 de grame. Structura capliara unde se vor realizeaza schimburile gazoase, la nivelul plamanului, este in plin proces de evolutie. Plamanii dezvolta atat bronhii cat si celule speciale care produc substante necesare pentru umflarea alveolelor. Prematurii pot avea probleme de respiratie, tocmai pentru faptul ca acest proces este unul care ajunge la final in preajma saptamanii 37-38. Toate simturile sunt active si controlate de creierul copilului. Creierul continua procesul de realizare al sinapselor, papilele gustative se perfectioneaza, fiind capabile sa perceapa si alte gusturi, pe langa cel dulce. Maduva spinarii si splina fatului incep productia de celule albe, cele care vor asigura protectia impotriva infectiilor. Copilul va continua sa isi dezvolte musculatura si sa creasca in greutate depozitand grasime. Urechea interna este complet osificata, iar bebe aude foarte bine. Asa ca ai grija ce si cum vorbesti cu el!
Citeste si despre Saptamana 23 de sarcina
Citeste si despre Saptamana 25 de sarcina