Sari la conținut

Saptamana 26 de sarcina

Copilul tau a deschis ochii si clipeste. Saptamana este ultima din trimestrul doi de sarcina si incheie ceea ce senumeste perioada de aur a sarcini respectiv trimestrul doi.

 

Cum arata bebe in saptamana 26 de sarcina

La finele acestei saptamani copilul arata ca orice nou-nascut. Micutul a depasit un kilogram si are peste 33 decentimetri lungime. Desi poate supravietui fara prea mari probleme in afara uterului, este mult mai indicat ca bebe sa ramana in incubatorul natural, cel putin inca zece saptamani. In mod normal sarcina mai are pana la termen 14 saptamani.

Tot in aceste zile copilul va deschi de ochii pentru prima data. Pleoapele au ramas inchise pentru a proteja retina, pana in acest moment, cand se apropie de maturitatea pe care o va avea in momentul nasterii. Copilul raspunde la stimuli vizuali si tactili.

La baieti testiculele incep sa coboarein scrot. In urmatoarea perioada copilul va creste si va acumula grasime.

Marele risc al perioadei

Preeclampsia este o tulburare gravacaracterizata prin cresterea tensiunii arteriale si prezenta proteinelor in urina. Cel mai des apare dupa 35 de saptamani, dar poate fi intalnita in oricemoment al trimestrului trei de sarcina, astfel ca semnele acestei urgente medicale trebuie cunoscute de orice femeie insarcinata. Preeclampsia se manifesta prin umflarea fetei si pungi sub ochi, umflarea mainilor si o brusca inflamare a gleznelor. Se mai poate manifesta prin cresterea brusca in greutate (mai mult de doua kilograme intr-o saptamana). In formele severe pot sa apara si durerea de cap, tulburari de vedere, sensibilitate la lumina, sau pierderea temporara a vederii, dureri intense in partea superioara a abdomenului si varsaturi. Peste 10% din sarcini produc preeclampsia. Suferinta se trateaza, si nu porezinta un risc major decat in cazul in care nu este identificata la timp.

 

Cum te simti in saptamana 26 a sarcinii

Nu se intampla nimic notabil. Este foarte posibil ca in cursul acestei saptamani sa simti pentru prima data contractiile de tip Braxton Hicks, dupa numele medicului care le-a descris pentru prima data. Aceste contractii sunt foarte rar percepute de femeile aflate la prima sarcina, desi se produc. Contractiile arata ca uterul se pregateste pentru nastere, dar nu dureaza niciodata mai mult de o ora. In plus sunt foarte regluate, circa 30 de secunde la fiecare cinci minute. Daca apar astfel de contractii nu intra in panica, respira regulat si eventual intinde-te in pat. Contractiile apar pe fondul stresului si al oboselii. Daca contractiile nu se calmeaza intr-o ora este bine sa mergi la doctor, iti recomanda baby zone.

Dincolo de aceste noutati situatia, in ceea ce te priveste, ramane stationara, cu toate problemele saptamanilor precedente in continuare prezente. Dintre toate somnul este cel care ridica cele mai multe batai de cap, pentru ca este pe zi ce trece mai greu sa gasesti opozitie confortabila. Dar, daca te asezi pe o parte si iti sprijini burta pe o perna s-ar putea sa fie mai comod.

Principalele comandamente ale perioadei sunt: o alimentatie corecta, miscare, cel putin 30 de minute in fiecare zi, si multa odihna. Continua sa-ti ingrijesti pielea. Daca ai scapat fara vergeturi, pana la aceasta varsta a sarcinii, sansele ca ele sa apara de acum incolo sunt mult mai mici.

 

Citeste si despre Saptamana 25 de sarcina

Citeste si despre Saptamana 27 de sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!