In cursul acestei saptamani bebelusul depaseste pragul de un kilogram si creste pana la 33-34 decentimetri. Este vioi, se joaca, doarme si isi face din plin simitita prezenta.
Cum arata bebe in saptamana 28 de sarcina
Dezvoltarea tuturor organelor este un proces continuu. Sub tegumentul, inca foarte subtire, se acumuleaza grasime. In acest moment stratul de grasime reprezinta doar 2-3%, dar incepand cu aceasta saptamana cresterea copilului se va accentua urmand ca, in cele trei luni de sarcina care au mai ramas, bebelusul sa ajunga spre trei kilograme si la circa 50 de centimetri. Desi, in acest moment, poate sa traiasca in afara uterului, intervalul de timp pe care copilul il mai petrece in uter este fundamental necesar pentru o dezvoltarea armonioasa. Fiecare zi petrecuta in uter, de acum incolo, este o garantie in plus pentru o adaptare rapida la viata, dupa nastere. In aceasta saptamana creste tonusul musculaturii, corpul devine proportionat, picioarele crescand mai mult decat bratele.
Cum te simti in saptamana 28 a sarcinii
Cel de al treilea trimestru de sarcina vine cu amplificarea crampelor musculare si cu dureri de spate. Si una din probleme si cealalta pot fi tinute sub control, daca te odihnesti suficient. Crampele muscurale indica si o carenta de minerale, motiv pentru care este bine daca, cu acordul medicului, vei lua suplimente de minerale.
In aceasta saptamana femeile cu Rh negativ vor face o serie de teste suplimentare, pentru a stabili daca au sau nu nevoie de un anume tip de vaccin, care sa-l ajute pe cel mic sa creasca in continuare, in siguranta, in uterul mamei.
In unele cazuri, medicul va considera ca este mai util sa puna punct sarcinii si sa aduca copilul pe lume prin cezariana, ca urmare a faptului ca mediul din uter devine ostil pentru copil si l-ar putea pune in pericol.
Tot in seria de problemese inscrie si constipatia si problemele cutanate care persista.
Pregatirea pentru nastere - nastere naturala sau cezariana
In acest moment al sarcinii este indicat sa incepi sa te pregatesti pentru momentul culminant nasterea. Femeile, mai ales cele care se afla in fata primei nasteri, merita sa se gandeasca la faptul ca nu exista, in toata istoria existentei omului, niciun fenomen mai firesc si mai normal decat nasterea. Organismul femeii este perfect adaptat pentru aceasta, dupa cum si fatul are toate datele necesare pentru a depasi cu bine, si la propriu si la figurat, acest moment.
Primul pas al pregatirii pentru nastere este un dialog cu medicul tau. In functie de starea ta si de starea copilului medicul recomanda nasterea naturala sau cezariana, in functie de mai multi factori, de la starea si pozitia in care se afla copilul, pana la starea ta si va alege una din variante.
Important: saptamana este prima a trimestrului trei de sarcina, care se termina cu nasterea. Regulile preventiei spun ca din acest moment trebuie sa mergi la medic din doua in doua saptamani. Desi data stabilita pentru venirea pe lumea a copilului este undeva dupa cea de a 40 saptamana de sarcina, numai cinci la suta dintre femei nasc abia atunci. In restul cazurilor de 95% nasterea se produce undeva intre a 38-a si a 40-a saptamana.
Citeste si despre Saptamana 27 de sarcina
Citeste si despre Saptamana 29 de sarcina