Te afli in a VII a luna de sarcina. Daca incepi sa te simti nerabdatoare si tot ceea ce-ti doresti este ca sarcina sa se termine, afla ca toate femeile gandesc la fel. Numaratoarea inversa poate sa inceapa. Mai ai, cel mult, 14 saptamani, pana cand copilul tau o sa vina pe lume.
Cum arata bebe in saptamana 29
Principala preocupare ramane acumularea de grasime. Miscarile copilului sunt viguroase si frecvente. Specialistii spun ca in acest moment al sarcinii, un copil sanatos trebuie sa se miste de cel putin zece ori pe ora. Daca numarul loviturilor este mai mic, nu inseamna ca este o problema, dar acest detaliu trebuie sa ajunga la urechile medicului tau.
In cursul saptamanii copilul mai face o descoperire. Va invata ca poate comanda miscarea mainilor si a picioarelor, si ca fiecare membru se poate misca independent de celalalt. Creierul copilului face primele teste in ceea ce priveste capacitatea de control a proceselor de termoreglare.
Poti testa daca copilul vede. O lumina puternica asezata intr-o parte a abdomenului va determina o miscare brusca a copilului. Este semnul ca reflexul de a intoarce a capul dupa sursa de lumina este activ si dovada ca micutul tau vede.
Oasele continua procesul de osificare, dar tesutul este inca moale. Copilul incepe sa acumuleze calciu, fosfor si fier. Primele doua minerale intra in structura osoasa, iar fierul este implicat in procesul de producere al globulelor rosii din sange.
Printr-un reflexcomplex, copilului declanseaza in organismul matern un intreg mecanism care face glandele mamare capabile, de aici incolo, sa fie gata in orice moment sa declanseze secretia lactata.
Cum te simti in saptamana 29
Problemele legate de cresterea in volum a abdomenului nu mai sunt o noutate. Te-ai adaptat si chiar daca nu este foarte placut, poti face fata. Ritmul de crestere al uterului este din ce in ce mai rapid. Probleme suplimentare nu apar, asa ca este momentul pentru o noua serie de analize. Acestea trebui sa stabileasca daca ai sau nu nevoie de un supliment de fier sau de calciu. Trebuie verificata constant tensiunea arteriala, dupa cum este necesar si un nou test de urina pentru a vedea daca sunt sau nu probleme.
Desi copilul este format si nu se mai pot produce malformatii, iar placenta este capabila sa opreasca substantele toxice este mai bine sa nu iei niciun fel de medicamente fara recomandarea doctorului. Este foarte important de spus ca, in ciuda dificultatilor legate de tranzitul intestinal, medicamentele laxative sunt contraindicate. Interzise sunt si antibioticele, fara recomandarea medicului, dar si suplimentele alimentare.
Si arsurile gastrice sunt prezente, uneori fiind chiar o problema. Solutia sta intr-o alimentatie cat mai sanatoasa. Mananca des si putin. Arsurile violente se pot calma daca bei un pahar de apa sau lapte, iti recomanda baby zone.
Este momentul sa mai spulberam o legenda. Arsurile intestinale nu au nicio legatura cu faptul ca micutului ii creste parul. Este foarte adevarat ca in aceasta perioada lui bebe ii creste par, dar faptul ca tu ai arsuri in epigastru nu inseamna ca bebe va avea mult par. Arsurile sunt efectul cresterii in volum a uterului care impinge in stomac, astfel ca sucurile gastrice au tendinta de a trece spre capatul inferior al esofagului. De aici senzatia de arsura. Sucurile gastrice sunt acide, iar mucoasa esofagului are terminatii nervoase care iti transmit neplacuta senzatie.
Citeste si despre Saptamana 28 de sarcina
Citeste si despre Saptamana 30 de sarcina