Te afli in cursul celei de a VIII a luni de sarcina. Daca ai sentimentul ca te modifici si cresti in fiecare zi, afla ca nu te inseli. Modificarile sunt vizibile, practic de la zi la zi.
Cum arata bebe in saptamana 32
In cursul saptamanii principala grija a copilului tau este acumularea de grasime. Copilul adauga alte 200 de grame la greutatea anterioara si ajunge la circa 1.600 grame si creste cu vreo doi centimetri.
Toate simturile sunt perfect functionale. Vede, aude, simte gustul lichidului amniotic, iar simtul tactil este prezent. Irisul devine capabil sa reactioneze reflex la lumina, sistemul lacrimar este functional, iar privirea a invatat deja sa se focalizeze.
Oasele sunt moi, dar se osifica rapid, prin acumularea de calciu si fosfor. Procesul va continua vertiginos, mai ales dupa nastere, in primele luni de viata.
Cea mai mare parte din timp bebe doarme, motiv pentru care miscarile copilului devin mai rare. O alta cauza este diminuarea spatiului din uter. La aceasta varsta gestationala sunt normale cel putin 10 miscari in doua ore. Un ritm mai redus, desi nu inseamna neaparat o problema, trebuie anuntat medicului.
Pregatirea pentru nastere
In cursul acestei saptamanai copilul trebuie sa se intoarca (in cazul in care nu a facut-o deja), cu capul in jos, pentru a se pregati pentru momentul nasterii. In cazul in care aceasta repozitionare nu are loc nici nu o sa mai poata, pentru ca spatiul din uter nu-i mai permite acest lucru. Consecinta imediata este ca medicul tau va alege ca bebelusul sa vina pe lume prin operatie de cezariana. Probabilitatea ca micutul sa nu se inscrie pe ceea ce se numeste canalul de nastere este de doar de patru la suta.
Un sfat. In acest stadiu copilul este capabil sa faca distinctia clara intre vocea mamei si alte voci. Te va recunoaste de cate ori vorbesti, si de fiecare data iti va raspunde. Cum? Prin variatii ale ritmului cardiac. Nu doar tu astepti sa-ti vezi puiul, si el este nerabdator sa te vada pe tine. Pana atunci, comunica cu el in singurul fel posibil: vorbeste-i!
Relatia cu doctorul: Vorbeste cu medicul tau. Relatia intre medic si pacienta, mai ales cand la mijloc este vorba despre un viitor copil este fundamentala. Intreaba-l tot ceea ce te nelamureste si da-i medicului toate detaliile despre tine. Gandeste-te la faptul ca nu esti prima pacienta, ca medicul tau le-a vazut si le-a auzit, deja, pe toate si ca nu-l mai poate mira nimic. In consecinta nu au rost reticente si nu exista intrebari care sa nu poata fi exprimate. In plus, o buna colaborare cu medicul, te va face sa ai mai multa incerere in tine, ceea ce este foarte util in acest moment al sarcinii.
Cum te simti in saptamana 32
Incepand de acum senzatiile de arsura gastrica ar trebui sa dispara. Daca se mentin inseamna ca bebe nu s-a intors cu capul in jos si nu s-a inscris inca pe canalaul de nastre. Intoarcerea copilului coincide cu diminuarea semnificativa a arsurilor, pentru ca stomacul nu va mai fi supus presiunii. Insa celelate neplaceri persista.
Dilatarea lenta a bazinului, care atrage dupa sine si extensia ligamentelor, care sustin uterul, poate sa duca la senzatii dureroase in abdomen, dar si la accentuarea mersului de rata, tipic gravidelor.
Prezente si in saptamanile anterioare contractiile Braxton Hicks apar in continuare. Nu sunt rare situatiile in care aceste contractii sunt confundate mai ales de femeile aflata la prima sarcinacu travaliu. Regula de aur spune ca indiferent care este situatia sa-ti pastrezi calmul. Chiar daca nasti, copilul este perfect adaptat vietii extrauterine, iar procesul nasterii dureaza cel putin cateva ore, asa ca ai timp suficient sa ajungi la spital.
Citeste si despre Saptamana 31 de sarcina
Citeste si despre Saptamana 33 de sarcina