Aceasta saptamana este una foarte importanta. In primul rand este saptamana in care incepe oficial luna a IX-a. In al doilea rand, doar patru la suta dintre femei nasc la termen, in timp ce marea majoritate a femeilor naste normal, undeva in intervalul cuprins intre a 38-a si a 39 saptamana a sarcinii.
Cum arata bebe in saptamana 36 de sarcina
Incepand din aceasta saptamana a vietii intrauterine copilul poate veni in orice moment pe lume. Maturizarea, atat cata se realizeaza in uter, este practic incheiata, iar restul proceselor vor continua dupa nastere.
In a 36-a saptamana de sarcina, bebelusul masoara in jur de 46,5 -47 de centimetri si se apropie de trei kilograme. Ritmul de crestere in greutate, de acum incolo scade. Daca pana acum ajungea la circa 200 de grame in fiecare saptamana, acum ajunge la maxim 100 de grame.
Pielea este roz, iar tesutul adipos, adica stratul de grasime, este consistent. Laguno, puful care-i acoperea corpul, a disparut complet pana in acest moment.
Sistemul nervos este apt pentru pentru viata extrauterina si este capabil sa-l sustina pe copil, prin mai mult de 50 de reflexe conditionate de sustinere a functiilor vitale. Saptamana este foarte importanta si pentru faptul ca marcheaza momentul dezvoltarii reale a plamanilor, fiind ultima saptamana in care copilul mai este considerat prematur.
Incepi sa te simti greoaie si iti este din ce in ce mai greu sa te misti, dar cele mai dificile sunt noptile. Ai luat in jur de 10-15 kilograme, pana in saptamana 36, care sunt repartizate la bebelus, uter, lichid amniotic, placenta, volum sanguin si sani. Daca greutatea totala este mai mica de 13 kilograme, ar trebui sa poti reveni foarte usor la greutatea avuta inaintea sarcinii.
Cum te simti in saptamana 36 de sarcina
Senzatia de oboseala este persistenta, dar cu toate ca dormi destul de prost, pentru ca iti gasesti cu greu o pozitie conformtabila, din cauza amplitudinii abdominale si din cauza durerilor de spate si a presiunii suparatoare a uterului pe vezica urinara, sunt foarte dese momentele cand te simti plina de energie. Desi te simti in stare sa introrci casa cu fundul in sus, odihna este foarte importanta.
Arsurile in capul pieptului, indigestia si respiratia grea aproape ca dispar. Se instaleaza senzatia de amorteala in picioare, ca urmare a faptului ca uterul preseaza o serie de nervi care controleaza memebrele inferioare.
Apare o noua problema, absolut fireasca incontinenta urinara. Aceasta este cauzata de presiunea uterului pe vezica urinara, iar pe de alta de procesul general de realaxare a musculaturii din zona perineului, ca proces pregatitor al nasterii. Efectul este ca pot apara scapari de urina cand pe misti, cand razi sau cand faci efort. Problema este una de moment si o sa treaca cateva luni dupa nastere.
Exercitiile Kegel sunt extrem de utile si merita efectuate inca din saptamana 33, constant in fiecare zi. Contractia muschilor din regiunea perineului sunt usor de realizat, in orice moment al zilei. Singurul secret, care le garanteaza eficienta este repetarea lor, in sesiuni de cate 10-15 contractii, cel putin de cinci-sase ori pe zi, scrie baby zone.
Pregatirea pentru nastere: ultima verificare
Este foarte importanta o vizita la medic, pentru ca aceasta va stabili cu certitudine momentul nasteri si daca se merge pe varianta nasterii naturale sau se alege operatia cezariana. Medicul face o evaluare a starii colului uterin (cervix) - care se poate dilata oricand, in acest stadiu din saptamana 36 - si a pozitiei bebelusului, dar si calitatea lichidului amniotic.
Citeste si despre Saptamana 35 de sarcina
Citeste si despre Saptamana 37 de sarcina