Trebuie sa stii ca poti intra in travaliu in orice moment. Calculele medicilor, investigatiile ecografice au stabilit o data posibila a nasterii. Ceea ce este important de stiut este faptul ca foarte putine femei, circa 5%, nasc la termenul stabilit de medici. Cele mai multe nasc, in medie cu pana la zece zile inainte.
Ce face bebe in saptamana 39
Copilul este inscris pe canalul de nastere, capul lui preseaza pe colul uterin si in momentul in care vei intra in travaliu, contractiile uterului vor impinge copilul afara. In cazul in care copilul nu a reusit sa se inscrie in pozitia corecta, care face nasterea posibila, fara riscuri, este foarte posibil ca micutul sa fie adus pe lume prin operatie de cezariana.
Pana acum bebelusul a pierdut mare parte din stratul de grasime vernix caseosa care proteja pielea si din puful fin laguno, dar la nastere pot exista zone unde sa mai existe urme ale acestora.
Maduva spinarii este capabila sa produce celule albe si anticorpi, pe baza informatiilor primite de la sistemul imunitar al mamei, si sa asigure protectia impotriva virusurilor si bacteriilor. Dupa nastere acesta va primi anticorpi prin laptele matern.
Cum te simti in saptamana 39
Este posibil ca in aceasta saptamana a sarcinii sa resimtiti o revigorare a energiei, care sa va dea un mare chef de facut ordine si curatenie generala, prin casa. In masura in care te simti in stare, cu foarte multa atentie ca sa nu cazi sau sa te pui in pericol, poti da curs acestor dorinte. De cele mai multe ori in spatele valului de energie este prima faza a travaliului, iar miscarea nu o sa faca decat sa declanseze intreg mecanismul.
Somnul este cea mai mare problema a perioadei, ca urmare a dificultatilor de a gasi o pozitie comoda. Cea mai indicata pozitie este pe partea stanga, pentru ca in felul acestea presiunea uterului este minima pe alte organe din abdomen.Saptamana este una speciala si pentru faptul ca este foarte posibil sa slabesti usor, ca urmare a reducerii cantitatii de lichid amniotic, si a reducerii apetitului.
Continua sa monitorizezi miscarile bebelusului, Trebuie sa fie cel putin zece miscari puternice in fiecare zi. In lipsa acestora trebuie sa te duci, de urgenta, la medic. Daca aveti contractii false puternice, respira si intinde-te pe pat. Daca contractiile devin dureroase este semnul clar al faptului ca ai intrat in travaliu. Contractiile ritmice si dureroase anunta marele eveniment.
Este foarte important sa bei lichide, pentru ca o buna hidratare este esentiala in aceasta perioada.
Pregatirea pentru nastere: ruperea membranelor
Foarte rar membranele care protejeaza sacul amniotic se rup inainte de inceputul efectiv al travaliului. Daca aceasta se intampla, atunci trebuie sa mergi de urgenta la medic, pentru ca micutul nu mai este protejat de lichidul amniotic, iar mediul nu mai este steril. De cele mai multe ori membranele se rup dupa declasarea travaliului. Procesul este concomitent cu dilatarea colului uterin, in perioada travaliului, care precede expulzia fetala. Doar in file se intampla mai devreme!!!
Citeste si despre Saptamana 38 de sarcina