Sari la conținut

Saptamana 4 de sarcina

Saptamana a patra este momentul primei vizite la medic, ginecologul si/sau obstreticianul fiind singurii in masura sa te ajute pe tot timpul sarcinii. 

Din acest moment te poti considera o viitoare mamica adevarata! Mica dovada, data de testele initiale de sarcina, se transforma in marea certitudine confirmata oficial de medic printr-o ecografie transvaginala. Este momentul in care poti avea dovada ca embrionul a urcat in uter si s-a fixat in casuta lui pentru cele aproape nou aluni care urmeaza. Incepe fascinanata calatorie care te va modifica radical, care iti va schimba perceptia asupra lumii si a vietii! Te poti lauda si poti primi, cu emotie, felicitari. Le meriti din plin. 

Saptamana a patra marcheaza inceputul perioadei embrionare. De acum si pana in saptamana a 10-a de sarcina toate organele bebelusului se vor dezvolta si vor face adevarate teste de functionare, detectabile cu aparatura de specialitate. Embrionul, de fapt sarcina in intregul ei, se afla intr-o perioada delicata, in care orice agresiune din mediul exterior poate produce leziuni ireversibile. Saptamanile a patra si a cincea sunt cele in care riscul de avort spontan se mentine la cote foarte ridicate. Mecanismele biologice naturale pot elimina embrionul in acest interval, daca acesta are grave deficiente de structura sau alte anomali, ori daca organsimul mamei este supus la agresiuni exterioare de natura virala sau microbiana. In consecinta, igiena personala si grija pentru stilul de viata sunt obligatorii, pentru ca in aceasta perioada sunt interzise cu desavarsire medicamentele, altele decat cele recomandate de medic.

Trebuie punctat, spre clarifiare, faptul ca intre socoteala medicilor si evolutia reala, exista o diferenta de doua saptamani (diferenta importanta asupra careia vom reveni). Oficial sunt patru saptamani de varsta gestationala, dar in fapt sunt doar doua, considerate din momentul conceptiei.

 

Cum arata bebe in saptamana patru

In aceasta perioada, dimensiunile puiului tau sunt cele ale unui bob de mustar. Celulele se diferentieaza pe categorii de dezvoltare. Unele formeaza embrionul in sine, altele sacul amniotic, altele placenta. Embrionul intra adanc in mucoasa uterului unde apare mugurele placentei si se organizeaza celulele care vor forma cordonul ombilical.

Embrionul este format din trei straturi: endodermul, stratul interior, din care se vor dezvolta plamanii, ficatul, sistemul digestiv si vezica, mezodermul, din care in saptamanile urmatoare se diferentiaza oasele, muschi, rinichi, organelor sexuale, sistemului circulator si inima, si stratul exterior - ectodermul din care se dezvolta pielea, parul, ochii si sistemul nervos.

Cum te simti in a patra saptamana 

Organismul femeii resimte din plin transformarile specifice perioadei. Acestea sunt firesti si nu trebuie sa sperie viitoarea mamica. Toate simptomele din saptamana precedenta se amplifica, iar in cazul in care acestea au fost absent eisi fac aparitia semnele clare de sarcina: oboseala, sani tari si durerosi, urinare frecventa, greturi sau varsaturi, senzatia de greutate in partea de josa abdomenului, schimbari severe de tonus psihic, sensibilitatea la miros. Simptomatologia difera, insa, de la femeie la femeie, evolutia sarcinii fiind diferita de la un caz la altul. Exista situatii cand toate aceste simptome sunt violente, sisituatii in care sunt complet absente, scrie baby zone.

Starea psihica a gravidei poate pendula usor de la o extrema la alta, trecerile de la anxietate la entuziasm fiind posibile intr-o singura clipa. Aceste modificari sunt considerate perfect normale, iar mediul social in care traieste viitoarea mama, familie si prieteni, trebuie sa o ajute pentru ca incarcatura emotionala a acesteia este maxima. Gravida trebuie ajutata sa duca o viata sanatoasa, sa aiba o atitudine pozitiva, de incredere in viitor si, nu in ultimul rand, are nevoie sa simta implicarea totala a partenerului de viata in acest proces miraculos.

 

Se spune ca barbatii sunt fascinati de aceasta perioada din viata femeii... Profitati!

 

Citeste si despre Saptamana 3 de sarcina

Citeste si despre Saptamana 5 de sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!