Aceasta saptamana seamana destul de bine cu saptamana precedenta. Se accentueaza foarte tare greturile matinale. Mai bine de jumatate din femeile insarcinate au aceasta problema, iar dintre acestea peste 80% ajung la apogeu incepand chiar cu aceasta saptamana a sarcinii. Problema se poate rezolva doar prin dieta si cu stoicism, pentru ca orice medicament care sa anuleze senzatia de greata este interzis.
Cateva sfaturi pentru saptamana 7 de sarcina
- Dimineata, aseaza-te la masa la maxim cinci minute dupa ce te-ai trezit din somn. Incepe cu iaurt si biscuiti sarati sau cereale integrale, fara zahar si fara fructe. Iaurtul, cerealele si biscuitii sarati au capacitatea de a bloca din senzatia de voma.
- Nu-ti lasa niciodata stomacul gol. Mananca des, la fiecare doua ore. O banana, un iaurt simplu, o portocala, rontaie cateva seminte (de floarea soarelui, dovleac, sau migdale, nuci ori alune).
- Mananca fructe si legume la cuptor sau carne slaba. Sau si una, si alta. Sunt ideali morcovii, conopida, broccoli. Sunt buni si cartofii fierti. Foarte buna este si fasolea uscata sau verde, lintea si mazarea. Pestele alb si carne de vaca, sunt bune o data pe saptamana, iar in fiecare zi lapte si carne de pui.
- Temelia alimentatiei trebuiere prezentata de proteine de buna calitate (lactate, oua, carne, peste, legume si fructe).
- Aportul de calorii zilnice nu trebuie sa depaseasca 3000-4000 de calorii, pana la finele lunii a VI-a. Nu mancacat pentru doi, pentru ca ce si cat mananci il afecteaza pe viitorul tau copil.
- Nu bea sucuri de fructe (decat incantiati mici), pentru stimuleaza senzatia de greata. Mult mai bine este sa consumi fructe intregi.
- Controleaza atent cantitatea de dulciuri si zaharuri rafinate pe care le consumi. Nu-ti sunt de folos si te ingrasa.
- Nu trebuie sa treaca nicio zi fara un bol cu ciorba sau supa de legume, pentru ca te ajuta sa combati o alta mare problema a perioadei, constipatia.
Cum arata bebe in a saptea saptamana
In aceasta saptamana copilul creste foarte mult. Seamana cu o boaba de mazare putin mai mare si are greutatea unei aspirine. Placenta devine vizibila, exista si un inceput de cordon ombilical, care se vor dezvolta foarte repede de acum incolo. Capul viitorului copil este disproportionat de mare, iar tubul neural, viitoarea coloana vertebrala, are o curbura foarte accentuata. Incepe procesul de organogeneza, care presupune dezvoltarea organelor interne, a caror matrice este perfect finalizata.
Inima este complet formata,exista mugurii celor patru membre, se formeaza ochii si limba. Incepe dezvoltarea rinichilor, se formeaza glanda pituitara, una dintre cele mai importante, in mijlocul creierului, care continua sa se dezvolte. In aceasta saptamana se diferentiaza viitoarea structura a cortexului cerebral. Se formeaza canalele de secretie ale ficatului, pancreasului si splinei. Incepe formarea stomacului si a esofagului. Locul gurii este vizibil. Apar narile, si urme usoare ale urechilor. Este vizibil si se dezvolta tubercului din care se va defini sexul, dar acesta nu poate fi inca precizat prin observare, scrie baby zone.
Marile probleme ale saptamanii 7:
- Se mentine riscul de avort spontan.
- Greturile si constipatia se fac tot mai resimtite
- Obosesti din orice, iar mictiunile sunt foarte dese
- Se mentine sensibilitatea maxima a sanilor.
Supravegherea de specialitate poate diminua foarte mult din aceste neajunsuri, sfatul medicului fiind necesar si pentru administrarea unui plus de minerale si vitamine esentiale perioadei.
Citeste si despre Saptamana 6 de sarcina
Citeste si despre Saptamana 8 de sarcina