Pentru multe femei care își doresc să devină mame, o sarcină cu RH negativ poate fi un lucru înspăimântător. Cum treci peste acest aspect? Și cât de importnat este medicul care supraveghează sarcina? Citește despre experiența mămicii-blogger Cristina Ologeanu...
Înainte de orice, vreau să vă spun că nu sunt medic, nu pot oferi răspunsuri la întrebări de genul ”Pot să fac un copil dacă am RH negativ și tatăl pozitiv?”, ”Mai pot face copil dacă am RH negativ?”. La acestea și altele de genul, cel mai în măsură să vă răspundă este un medic. Aici eu dar vă spun povestea mea, una cu happy end. Așadar, cel mai indicat în chestiuni medicale este să întrebați un doctor, sau doi, sau câți vreți voi, și să țineți cont doar de recomandările primite de la persoana avizată.
Mă număr printre femeile care au RH negativ, iar soţul RH pozitiv – combinaţie despre care, atunci când am aflat că sunt însărcinată, ştiam doar că poate dăuna grav sănătăţii bebeluşului. Atât, şi nimic în plus. M-am panicat destul de tare şi asta pentru că mi-am dorit acest copil mai mult decât orice, chiar şi cu riscul de a-mi pune în pericol sănătatea, dar nu şi pe a puiului meu. Medicul la care mergeam la vremea aceea nu a reuşit să mă liniştească, să-mi spună clar că nu am motive reale de îngrijorare, ci s-a mulţumit să-mi zică: „Lasă, că vedem noi pe parcurs ce se întâmplă cu RH-ul tău”. Bine-bine, da’ nu vreau să mă trezesc prin luna a 6-a că bebe are de suferit de pe urma RH-ului meu – i-am zis eu. La care el mi-a replicat senin: „mai e drum lung până atunci”.
Pentru că tot ce citisem pe net despre combinaţia asta fatală m-a făcut să văd lucrurile mai mult în negru – iată o dovadă că excesul de informaţii dăunează grav liniştii – am căuatat cazuri similare cu al meu. Şi am găsit unul chiar în anturajul meu. Aşa că Diana, mămica a doi copii superbi şi perfect sănătoşi, posesoare de RH negativ (al cărei soţ e şi el posesor de RH pozitiv), m-a luat de mânuţă şi m-a dus la medicul ei. Doamna doctor, zâmbăreaţă, amabilă, drăguţă, m-a liniştit din câteva cuvinte: „Trebuie să facem nişte analize specifice la anumite intervale şi în funcţie de rezultat vom şti sigur ce putem face. Nu ai ce vaccin să îţi faci acum după ce ai rămas gravidă”. După ce mi-a spus astea, mi-a înmânat o fişă pe care scrisese etapele urmăririi sarcinii, după care, zâmbind larg, mi-a zis că mă costă 250 de lei consultaţia. Mi-a căzut cerul în cap când am auzit suma (era de aproape 3 ori mai mare decât la medicul meu). Am tăcut, am înghiţit, am plătit şi am mers mai departe cu ea. Am zis că trebuie să strâng cureaua, să dau banu’, că tanti e tare pe meserie (că d-aia era coada aşa de mare la ea), ştie să-mi explice ce şi cum şi asta e… Bine, în timp s-a dovedit că pe femeie o interesau doar banii şi după ce mi-a spus că bebelul meu are şanse să iasă cu sindromul Down, am schimbat-o. Şi iată-mă cum, în luna a 7-a, tremurândă şi plânsă am ajuns la un alt doctor. De data asta am nimerit bine. Omul mi-a explicat că madama (colegă de-a lui) scrisese greşit nişte date legate de vârsta fătului şi de aceea rezultatele bitestului au arătat că micuţa mea ar avea Down. Iar naşterea a fost ok. Deşi voiam să nasc natural, am ajuns, totuşi, la cezariană. Dar îi voi fi mereu recunoscătoare doctorului Varlas Valentin pentru ajutor. Un super doctor!
Revenind la RH, vreau să vă spun că nu e dracul atât de negru în privinţa combinaţiei RH negativ-RH pozitiv. Mai ales în cazul primei sarcini. Însă, eu eram la a doua (prima nu a mai ajuns la termen :( ). Faptul că am căutat zile la rând pe net ce poate păţi bebe din cauza RH-ului meu nu a făcut decât să mă streseze şi mai mult. Acum, Alexia e perfect sănătoasă. Ba chiar neonatologul din maternitate s-a mirat că Alexia nu a făcut icter ca toţi copiii şi nici icter de RH, care e o altă treabă.
Luând în calcul vârsta mea înaintată şi faptul că nu făcusem vaccin după sarcina anterioră, era un risc destul de ridicat ca bebe să aibă ceva probleme de sănătate.
(...)
Citește mai mult pe blogulmamei.ro!
Foto: 123rf.com