Sarcina extrauterina este o urgenta medicala. Exista mai multe cauze care duc la aparitia sarcinii extrauterine. Cel mai important risc asociat cu sarcina extrauterina este deteriorarea fertilitatii. Sarcina extrauterina se intilneste destul de des, aproximativ 2 % din toate sarcinile se pot complica cu implantarea fatului in afara uterului.
In mod normal, imediat dupa fertilizare, oul se deplaseaza catre uter. Exista situatii cand oul fecundat se opreste in afara uterului, dar cu toate acestea incepe sa se dezvolte. De cele mai multe ori acest lucru se intampla la niveul trompelor uterine, iar ruperea acestora este un factor care afecteaza grav fertilitatea feminina. In plus o suferinta a trompelor uterine este un factor favorizant pentru araitia sarcinilor extrauterine.
Sarcina extrauterina are, in prima faza aceleasi simptome ca si o sarcina normale. La ecografia facuta in cea de a cincea saptamana de sarcina pozitonarea eronata a embrionului poate fi identificata. Solutia este interventia chirurgicala, pentru a evita rupera trompei uterine. Aceasta stare este foarte periculoasa pentru femeie pentru ca in urma ruperii vaselor sangvine ale trompei, are loc o hemoragie abundenta care, in cazul in care nu este oprita la timp (chirurgical), poate pune in pericol viata femeii.
Sarcina extrauterina este o sarcina compromisa. In cazuri rare, trompa uterina nu se rupe iar fatul se dezvolta pina la sfirsitul graviditatii. Acest copil se va naste cu probleme, cu vicii din cauza ca a crescut intr-un spatiu insuficient pentru dezvoltare.
Care sunt cauzele care duc la aparitia unei sarcini extrauterine? Principala cauza ce poate sta la baza unei sarcini extrauterine poate fi existenta unei trompe uterine anormale care impiedica ca oul fertilizat sa ajunga in uter. Trompa uterina anormala poate aparea in urma unei infectii pelviene, in urma unei interventii chirurgicale la nivelul acesteia sau din cauza existentei endometriozei (prezenta mucoasei uterina in afara uterului).
Alte cauze ale unei trompe uterine anormale pot fi determinate de unele boli inflamatorii pelviene cauzate de infectii cu Chlamydia sau Neisseria Gonorhoae, ce determina aparitia unui tesut inflamat la nivelul trompei uterine sau o interventie chirurgicala la nivelul trompei uterine si existenta unei sarcini extrauterine anterioare.
O alta cauza ar putea fi prezenta steriletului. Acesta opreste implantarea celulei ou la nivelul endometrului, neprotejand insa impotriva unei sarcini extrauterine, scrie Pub Med Healt. Trebuie precizat ca varsta nu este o componenta care sa reprezinte un factor agravant in cazul sarcinii extrauterine, aceste probleme putand sa apara la orice varsta.
Cea mai buna solutie, care previne complicatiile la nivelul trompelor uterine o reprezinta diagnosticarea precoce a sarcinii si confirmarea faptului ca ovulul fecundat s-a instalat in uter.
Cititi despre Tratamentul sarcinii extrauterine