Sari la conținut

Sarcina femeilor plinute - masuri

Daca esti plinuta probabil ca ai auzit de mai multe ori doctorii ca trebuie sa slabesti daca vrei sa ai un copil. Motivul este siplu - cu cat greutatea sare mai mult de normal, cu atat cresc riscurile ca fie tu, fie bebele sa aveti probleme de sanatate in timpul sarcinii.

Din aceasta cauza, daca esti o femeie plinuta, este ideal sa ai o sarcina planificata si bine pregatita inainte. Asta inseamna sa iti pregatesti corpul sa fie in cea mai buna conditie. Un nutritionist si un antrenor de fitness sunt cei mai buni prieteni ai tai in acest scop. 

 

Cum iti dai seama ca trebuie sa slabesti inainte de sarcina

Cea mai buna perioada pentru a ramane insarcinata este atunci cand ai o greutate normala. Si asta se verifica simplu, folosind indicele de masa corporala. Acesta tine cont numai de greutate si inaltime. Atentie, dupa ce ramai insarcinata, nu mai poti folosi datele din calculatorul de indice al masei corporale pentru a vedea daca ai greutatea optima!

Se considera ca ai o greutate mai mare decat normal daca ai IMC peste 25. Poti afla folosind calculatorul de aici.

 

Masuri pe care trebuie sa le iei daca ai intrat in sarcina cu o greutate peste normal

In primul rand trebuie sa fii atenta la greutatea pe care o iei in timpul sarcinii. Aceasta trebuie sa fie intre 5 si 9 kilograme, spre deosebire de persoanele subponderale, care pot sa ajuna pana la 20 de kg. 

Acest lucru se obtine printr-o dieta echilibrata. Atata timp cat femeile insarcinate cu greutate normala isi permit sa manance cam orice, cu conditia sa nu exagereze si sa fie variat, in cazul femeilor plinite dieta se urmareste cu o mult mai mare grija. Fara grasimi, fara zahar. Pestele si fructele si legumele trebuie sa fie prezente. La fel si cerealele. Masa de dimineata este foarte importanta.

 

De asemeni, este important sa faci miscare. Daca ai fost o persoana sedentara inainte nu poti sa te arunci la exercitii care necesita un corp mult mai tonifiat. Insa poti face plimbari si poti merge la inot. 

 

Este necesar sa faci mai multe controale medicale de rutina. Probabil ca ti se va recomanda:

  • testare pentru diabet gestational. In general, aceasta se efectueaza intre saptamanile 24 si 28 de sarcina, dar este posibil sa fie recomandat si mai devreme
  • efectuarea ecografiilor de sarcina mai tarziu decat normal. Daca stratul de grasime este mare, aceste aparate nu pot sa ofere date relevante si atunci se utilizeaza dupa saptamana 20 de sarcina
  • o ecocardiografie fetala in saptamanile 20-22 de sarcina pentru a verifica daca inima bebelui functioneaza bine
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!