Sari la conținut

Sarcina ne protejeaza impotriva cancerului de san

Au fost descoperite de curand noi indicii legate de modul in care sarcina reduce riscul femeilor de a dezvolta cancer la san.

Oamenii de stiinta de la Fox Chase Cancer Center au studiat cu atentie materialul genetic al  femeilor care au avut copii si al celor care nu dat nastere si au observat diferente in elementele legate de anumite procese cheie care pot evolua diferit si pot creste riscul de a dezvolta cancer.

In mod ideal, cercetatorii vor putea ca la un moment sat sa imite aceste schimbari la femeile care nu au fost gravide , in scopul de a reduce riscul de a dezvolta cancer, a declarat autorul studiului, Julia Santucci - Pereira, PhD, cercetator asociat pentru cancerul de san din cadrul Laboratorului de Cercetare de la Fox Chase.

In cadrul studiului, cercetatorii au folosit o tehnologie sofisticata de secventiere pentru a compara activitatea genetica din probele de tesut mamar sanatos (fara celule canceroase) de la mai mult de 100 de femei aflate in premenopauza, dintre care 30 nu au dat niciodata nastere unui copil. Au observat diferente in expresia genelor care au fost asociate cu procesul pe care celulele il sufera atunci cand devin tipuri specializate de celule, proces cunoscut sub numele de diferentiere. Aceasta nu este o surpriza, deoarece problemele din diferentiere pot determina celulele sa devina canceroase.

Dar, in plus, cercetatorii au observat diferente clare intre mame si non- mame in expresia de gene legate de dezvoltarea anatomiei sanului. Acest lucru se pare ca este bine reglat de catre organism in scopul de a evita cancerul.

Intr-un alt studiu prezentat, in aceeasi sesiune, Santucci - Pereira si echipa au identificat modificari genetice suplimentare care pot ajuta explica cum sarcina protejeaza impotriva cancerului de san. Privind la 10 de femei care au trecut prin menopauza , au descoperit ca mamele si non- mamele au prezentat diferente in modul in care s-au modificat genele lor – fiind “etichetate” cu grupe chimice care au influentat modul in care aceste gene sunt folosite de catre organism. Aici au gasit din nou diferente in procesele asociate cu dezvoltarea anatomiei sanului.

"Desi aceasta cercetare aduce oamenii de stiinta mai aproape de a intelege de ce sarcina protejeaza organismul de cancer, cum se intampla exact este in continuare un puzzle", a spus Santucci - Pereira. O posibilitate, spune ea, este ca un hormon produs in timpul sarcinii - gonadotropina corionica umana (HCG ) – este cel care induce aceste schimbari. Intr-adevar, cercetarile anterioare la animale si pe celule umane, au constatat ca adaugarea HCG poate produce alte modificari genetice legate de diferentiere si de dezvoltare.

Studiile arata faptul ca organismul are resurse nebanuite in timpul sarcinii si este capabil sa corecteze “erorile” genetice odata ce rolul sau este acela de a da viata unei noi fiinte umane. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!